Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JKR/ J.nr. 2007-6657

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 9. januar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 30. november 2007 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 3 (SOU Alm. del).

 

­

 

Spørgsmål nr. 3:

 

”Ministeren bedes ved hjælp af Lovmodellen foretage beregninger af, hvor høj en bruttoindkomst forskellige familietyper (enlige, samlevende, med/uden børn) skal have for efter betaling af relevante faste udgifter til bolig, daginstitution, fagforening, A-kasse, efterlønsbidrag m.v. at have et rådighedsbeløb (inklusiv eventuelt rådighedsbeløb til børn), der fremgår af konkurslovens regler om gældssanering og af lov om offentlig inddrivelse med tilhørende bekendtgørelser.”

 

 

Svar:

 

Den familietypemodel, der henvises til, anvendes til at belyse, hvor meget forskellige familietyper med udgangspunkt i en given indkomst har i overskud netto efter skat – det såkaldte rådighedsbeløb – når en række faste udgifter er betalt. Familietypemodellen består af en lang række eksempler, som har til hensigt at illustrere, hvorledes rådighedsbeløbet afhænger af en række variable så som indkomst, huslejens størrelse, antal børn mv. Modellen er således velegnet til at illustrere udviklingen over tid i rådighedsbeløbet for familietyperne, samt ikke mindst virkningerne af at gå fra overførselsindkomst til lønindkomst.

 

I reglerne på gældssanerings- og inddrivelsesområdet er der fastsat en række grænsebeløb, som også kaldes rådighedsbeløb, afhængig af antal voksne og børn i husstanden. Det skal bemærkes, at formålet med fastsættelse af disse beløb har været at sikre en ensartet praksis og lette administrationen på området. Rådighedsbeløbene er derimod ikke tænkt som generelle grænser for, hvor stort eller lille et rådighedsbeløb bør være i normalsituationen.

 

De regler, der anvendes ved gældssanering, er udformet i forhold til at klare helt specielle situationer, hvor borgeren skal bringes i en stabil økonomisk situation for en længere periode (typisk 5 år), hvor gælden forudsættes afviklet problemfrit.

 

Med disse forbehold for at anvende gældssanerings- og inddrivelsesområdets rådighedsbeløb i Lovmodellens familietypemodel skal det desuden bemærkes, at modellen ikke indeholder én standard for henholdsvis enlige og for samlevende med og uden børn, men en lang række familietyper, hvor de forskellige parametre varierer. En fastsættelse af bruttoindkomsten for at nå gældssanerings- og inddrivelsesområdets rådighedsbeløb indebærer således i hvert enkelt tilfælde en baglæns beregning.

 

Efter gældssaneringsbekendtgørelsen bør enlige i 2007-prisniveau have et rådighedsbeløb på 4.840 kr. pr. måned. Hvis flere end én voksen i husstanden forudsættes 3.370 kr. for yderligere voksne. For så vidt angår børn forudsættes et rådighedsbeløb på 1.690 kr. for under 3-årige.

 

Der vil derfor i det følgende blot blive illustreret et regneeksempel baseret på to af modellens familietyper tilpasset med henholdsvis uden børn. Valg af andre kombinationer og eller andre udgiftsniveauer mht. husleje, fagforeningsudgifter mv., institutionsbetalinger osv., vil kunne give andre resultater.

 

En enlig uden børn, og som bor til leje (familietype 120), vil i familietypemodellen have et rådighedsbeløb på omkring 4.840 kr. pr. måned eller cirka 58.000 kr., hvis husstandens samlede bruttoløn i familietypemodellen sættes til 158.000 kr.

 

Samme familietype (120), men med ét barn (0 til 2 år), vil skulle have et rådighedsbeløb på 78.360 kr. for at opfylde de nævnte gældssaneringskriterier. (Pr. måned: 4.840 kr. for den voksne og 1.690 kr. for barnet). I dette tilfælde oppebæres større overførselsindkomster pga. barnet, og kravet til husstandens bruttoløn falder til knap 100.000 kr.

 

For et par uden børn (familietype 115) skal rådighedsbeløbet efter ovenstående være 8.210 kr. pr. måned (4.840 kr. for voksen nr. 1 + 3.370 kr. voksen nr. 2) eller godt 98.000 kr. årligt. Dette beløb vil ifølge beregningerne være til rådighed for denne familietype, hvis husstandens bruttoløn sættes til godt 232.000 kr.

 


Samme familietype (115) med ét 0 til 2-årigt barn skal efter ovenstående have et rådighedsbeløb på 9.900 kr. pr. måned (4.840 kr. for voksen nr. 1 + 3.370 kr. for voksen nr. 2 + 1.690 kr. for barnet) eller 118.800 kr. årligt. Dette beløb vil ifølge beregningerne være til rådighed, hvis husstandens bruttoløn sættes til 250.000 kr.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Birgitte Olesen