Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2008-2378

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 28. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 2. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 287 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 287:

 

”Ministeren bedes kommentere en fortrolig henvendelse fra RYK-Rygmarvsskadede i Danmark, jf. SOU alm.del - bilag 117.”

 

 

Svar:

 

Hjælperordningen efter servicelovens § 96 giver borgere med omfattende fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser mulighed for at modtage et tilskud til selv at ansætte hjælperne. Borgeren får derved mulighed for et selvstændigt liv på egne præmisser og kan leve som en integreret del af samfundet. Som hjælperordningen er i dag, er det en betingelse, at borgeren er arbejdsgiver for hjælperne.

 

Med satspuljeaftalen for 2008 blev der afsat i alt 58 mio. kr. over de næste 4 år til at sikre, at hjælperordningerne gøres mere fleksible.

 

Satspuljeaftalen er nu udmøntet i L 154.

 

Intentionerne med forslaget om ’borgerstyret personlig assistance’ er at sikre, at borgerne i højere grad end tidligere får mulighed for at skræddersy den personlige assistance i forhold til den enkeltes ønsker og behov. Lovforslaget rummer desuden et forslag om at ophæve aktivitetskravet i den eksisterende hjælperordning efter § 96, ligesom der bl.a. er afsat midler til et forsøg med en rådgivningsfunktion for personer, der modtager tilskud til selv at ansætte hjælpere, så de dermed sikres en kvalificeret og ensartet rådgivning.

 

Satspuljepartierne præciserede desuden i aftalen om satspuljen for 2008, at rekruttering og fastholdelse af hjælpere er en forudsætning for, at hjælperordningerne kan vedblive med at være et centralt omdrejningspunkt for dansk handicappolitik.

 

Satspuljepartierne er derfor enige om, at der til forhandlingerne om satspuljen for 2009, skal tilvejebringes et grundlag for at sikre, at hjælpere som ansættes efter SEL §§ 95-96, også i praksis tilbydes løn og ansættelsesvilkår, der er sammenlignelige med faggrupper, der udfører tilsvarende arbejde, i overensstemmelse med de gældende vejledninger til loven.

 

På den baggrund forventer jeg, at der er opbakning til at drøfte løsninger i forhold til dette problem i forbindelse med efterårets forhandlinger om satspuljen for 2009.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Munk Petersen