Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

URA/ J.nr. 2008-2264

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 30. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. marts 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 281 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 281:

 

”Som opfølgning på samrådet om fattigdom den 28. marts 2008 ønskes der en redegørelse for reglerne om tilskud til f.eks. mad set i lyset af, at ministeren mente, at kommunerne kan yde den slags tilskud.”

 

 

Svar:

 

På samrådet oplyste jeg om de muligheder, der er for at modtage supplerende enkelttilskud, hvis man er i en særlig vanskelig økonomisk situation.

 

Kommunen kan efter aktivlovens § 81 yde hjælp til betaling af rimeligt begrundede enkeltudgifter, hvis ansøgeren har været ude for ændringer i sine forhold og ansøgerens egen afholdelse af udgifterne i afgørende grad vil vanskeliggøre den pågældendes og familiens muligheder for at klare sig selv i fremtiden. Udgiften skal desuden normalt være opstået som følge af behov, der ikke har kunnet forudsiges.

 

Kommunen kan efter en konkret vurdering undtagelsesvis yde hjælp til enlige eller familier til rimeligt begrundede enkeltudgifter, der har kunnet forudses, hvis afholdelsen er af helt afgørende betydning for ansøgerens eller familiens livsførelse.

 

Folkepensionister og førtidspensionister omfattet af reglerne fra før 1. januar 2003 har ikke mulighed for at søge hjælp efter aktivlovens § 81, men kan søge et personligt tillæg efter pensionslovene til dækning af rimelige og nødvendige udgifter, hvis pensionistens økonomiske forhold er særligt vanskelige.

 

Kommunen skal i forbindelse med ydelse af støtte efter aktivlovens § 81 ved ansøgning om personligt tillæg foretage en konkret individuel vurdering af ansøgerens økonomiske forhold.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen