Velfærdsministeriet

Børneenheden

J.nr. 2006-1643

dho                                                                                                            1. april 2008   

 

 


Notat

om

Forsøgsordningen med fritidspas

 

Baggrund

I forbindelse med aftalen om satspuljen for det sociale område 2006-2009 afsatte satspuljepartierne 17,5 mio. kr. i 2006 og 2007 til forsøg med fritidspas til udsatte børn. Satspuljeordførerne godkendt i 2006, at tidsrammen for forsøgsordningen udsattes fra 2006-2007 til 2007-2008, bl.a. fordi det skulle afklares med Skatteministeriet, hvordan forsøgsordningen med betaling for fritidstilbud kunne konstrueres, så den ikke blev skattepligtig. Forsøgsperioden varer indtil 31. december 2008. Oxford Research udarbejder en evaluering af forsøget med fritidspas-ordningen for Velfærdsministeriet, som forventes færdig i foråret 2009.

 

Formål

Formålet med puljen er at sikre, at børn og unge, som ellers ikke deltager i relevante fritidsaktiviteter, får yderligere mulighed for at deltage i sædvanlige fritidstilbud, der dækker en række former for fritidstilbud herunder, idræt, spejder mv. Deltagelse i de almindelige fritidstilbud skal være med til at integrere de udsatte børn og unge i almindelige fællesskaber og støtte op om, at de også som voksne kan blive aktive deltagere i foreningslivet. Integration i almindelige fritidsaktiviteter kan være med til at bryde den negative sociale arv for udsatte børn og unge med svag familiebaggrund.

 

Forsøgsordninger

Der blev i forbindelse med projektet oprettet to forsøgspuljer:

 

A) Kommunen udsender et brev til familier med en årlig indkomst under 130.501 (2006 niveau), hvoraf det fremgår, at deres børn kan få betalt fritidsaktiviteter for 1.000 kr. om året. Det er altså en rettighed, der gives til børn med forældre, der har en indtægt under denne indtægtsgrænse, uanset kommunens vurdering af barnets behov i øvrigt. Indtægtsgrænsen blev sat efter indtægtsgrænsen for at give familier fuld økonomisk friplads i dagtilbud mv.

 

B) Kommunen kan ansætte fritidsvejledere, der informerer udsatte familier om muligheden for fritidsaktiviteter, og som efter en skønsmæssig vurdering kan give dem økonomisk støtte op til 1.000 kr. pr. år, uanset familiens økonomiske situation.

 

Forhøjet indtægtsgrænse

Århus Kommune tilkendegav den 20. december 2007 overfor Velfærdsministeriet, at de ikke ville kunne benytte alle de tildelte midler, da den nuværende indtægtsgrænse fandtes for lav. Kommunen kunne ikke finde nok potentielle ansøgere med en indtægtsgrænse under det fastsatte beløb på 130.501 (2006 niveau).

 

På den baggrund godkendte satspuljeordførerne i februar 2008 - efter anmodning fra velfærdsministeren - at puljens restbeløb til forsøgsordning 1 (omkring 2 mio. kr.) meldtes ud igen, men med en forhøjet indtægtsgrænse på 156.660 kr. (2008 niveau). Der var ansøgningsfrist tirsdag den 1. april, hvor der var modtaget 6 ansøgninger. Ansøgningerne er endnu ikke behandlet.