Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

IAM/ J.nr. 2008-2066

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 15. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. marts 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 260 (SOU Alm. del).

 

­

Spørgsmål nr. 260:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange penge der er blevet søgt om henholdsvis bevilget til indsatser over for seksuelt misbrugte børn og unge i forbindelse med den seneste satspuljeaftale. Mener ministeren, at initiativerne i den seneste satspuljeaftale er tilstrækkelige for at sikre, at børn og unge ikke udsættes for seksuelle overgreb - heller ikke når de er anbragt uden for hjemmet - eller har ministeren planer om at gennemføre yderligere initiativer med henblik på at vende udviklingen?”

 

Svar:

Der har i forhold til den seneste satspuljeaftale været én ansøgning på børneområdet, der retter sig mod seksuel misbrug børn og unge: ”Red Barnets indsats mod IT-relaterede seksuelle overgreb mod børn mm.”. Red Barnet søgte 6 mio. kr. til dette projekt, og fik af satspuljepartierne tildelt 5,6 mio. kr.

 

En del af satspuljebevillingen ”Opfølgning på anbringelsesreformen”, retter sig mod børn, der har været udsat for seksuelle overgreb, eller som er i risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb, herunder specielt handicappede og anbragte børn, børn, der krænker andre børn, og personalet, der arbejder med børnene. Der vil blive igangsat en del forskellige aktiviteter: Efteruddannelse, kurser og vejledningsmateriale til anbringelsessteder, undervisningsmateriale til pædagoger, børns læring om grænser på anbringelsessteder, individuel udredende samtale og behandling af børn, gruppeforløb for børn. Der er i alt afsat 30 mio. kr fordelt over fire år til disse aktiviteter.

 

Det er særdeles vigtigt at gøre en ekstra indsats for at bekæmpe, at børn og unge udsættes for seksuelle overgreb. Derfor finder jeg, at de initiativer, der nu udspringer af satspuljen, er gode centrale initiativer.

Men centrale udviklingsorienterede initiativer er ikke nok. Børn og unge, der udsættes for seksuelle overgreb, er sårbare børn og unge. Ifølge serviceloven er kommunerne forpligtet til at sikre sårbare børn og unge den nødvendige støtte. Kommunerne skal yde en tidlig og sammenhængende indsats, og støtten skal udformes på baggrund af en konkret vurdering af det enkelte barn eller den enkelte unge og familiens forhold. Derfor er det først og fremmest kommunerne, der har ansvaret for at hjælpe børn, der udsættes for seksuelle overgreb, de har ansvaret for generelt at forebygge og for, at der er de nødvendige tilbud til sårbare børn og deres familier.

 

Professionelle og kommuner, der ikke mener, de har den nødvendige ekspertise i sager, hvor børn har været udsat for seksuelle overgreb, kan hente hjælpe tre centrale steder: SISO, Projekt Janus og VISO.

 

Socialministeriet udarbejdede allerede i 2003 en handleplan mod børnemishandling og oprettede SISO, som er ”Videnscentret for sociale indsatser ved seksuelle overgreb mod børn”. Med satspuljemidler støttes SISO fortsat med 5 mio. kr. i hvert af årene 2007, 2008, 2009 og 2010. SISOs aktiviteter dækker bredt. SISO yder bl.a. rådgivning og vejledning af kommuner/sagsbehandlere og telefonisk rådgivning af øvrige fagfolk, familie/pårørende samt rådgivning til de børn og unge, som er blevet udsat for misbrug. Endvidere yder SISO konsulentbistand til kommunerne i deres arbejde med at udvikle og implementere beredskaber til håndtering af overgreb mod børn og unge. Endelig forestår SISO tillige forestår indsamling og formidling af viden og erfaringer om arbejdet med overgreb mod børn og unge, herunder også metoder, der har en positiv effekt på børnene/de unge.

 

Projekt Janus retter sig mod unge krænkere. Projektet giver rådgivning til kommunerne, og Projekt Janus kan lave udredning og behandling af krænkere, som kommunerne visitere til dem. Projektet er finansieret ved hjælp af satspuljemidler og har fra 2003 og frem til 2009 modtaget 19 mio. kr.

 

Det Nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation– VISO, som er placeret i Servicestyrelsen - bistår kommuner og borgere med gratis vejledende specialrådgivning i de mest specialiserede og komplicerede enkeltsager – typisk i de sager, hvor den fornødne ekspertise ikke kan forventes at være til stede i den enkelte kommune eller i regionens tilbud.

 

Såfremt en person bliver opmærksom på, at et barn eller en ung har behov for særligt støtte, og kommunen ikke foretager sig det fornødne for at hjælpe barnet, er der altid mulighed for at rette henvendelse til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen har mulighed for at pålægge kommunen at træffe afgørelse om iværksættelse af foranstaltninger eller selv træffe afgørelse om foranstaltninger.

 

Der er således igangsat en lang række initiativer, og der er adgang for borgere og kommuner til at søge hjælp i disse sager. Jeg finder på denne baggrund ikke, at der er behov for yderligere centrale initiativer på nuværende tidspunkt.

 

 

Karen Jespersen

 

 

/ Nina Eg Hansen