Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

www.vfm.dk

 

ATB/ J.nr. 2008-2102

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 22. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. februar 2008 følger hermed velfærdsministerens svar på spørgsmål nr. 234 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 234:

 

”Ministeren bedes redegøre for, på hvilken måde NGO'er og Institut for Menneskerettigheder inddrages i det løbende arbejde med at realisere handlingsplanen mod menneskehandel og rapporteringen til FN, Europarådet m.fl. om, hvordan det går med at gennemføre handlingsplanen.”

 

 

Svar:

 

Med handlingsplanen til bekæmpelse af handel med mennesker 2007-2010 er det formålet at sikre, at alle kvinder, mænd og børn, som identificeres som ofre for menneskehandel, får de rette tilbud om støtte og hjælp, som kan afhjælpe deres akutte situation, og som kan medvirke til, at ofrene får et alternativ til at blive handlet på ny.

 

For at opnå handlingsplanens målsætninger, skal der skabes de rigtige rammer for samarbejde, vidensopsamling og koordination af tilbud til ofre for menneskehandel. Evalueringen af den tidligere handlingsplan fra 2002 pegede på, at det sociale arbejde i højere grad burde koordineres og kvalitetssikres, og at det tværsektorielle samarbejde skulle forbedres. Derfor er Center mod Menneskehandel blevet oprettet i 2007.

 

Center mod Menneskehandel har, som følge af handlingsplanen, flere funktioner; dels koordinerer og medvirker centret til at styrke den sociale indsats på området, også i forhold til den tværsektorielle indsats, dels udgør centret rygraden i vidensopsamling på området, dels udvikler centret metoder, udarbejder årlige statusrapporter og varetager løbende opkvalificering af opsøgende medarbejdere m.v.

 

De sociale organisationer på området varetager det opsøgende arbejde, botilbud og tilbud om støtte og hjælp i refleksionsperioden m.v. Der er indgået aftaler med PRO-Vest, Reden – STOP Kvindehandel, Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, Dansk Røde Kors, Red Barnet samt Kompetencecenter Prostitution om løsningen af disse opgaver.

 

Et element i disse aftaler er, at organisationerne bidrager til indsamling af viden og data på området. Sammen med oplysninger fra udlændingemyndighederne, politiet m.v. danner dette blandt andet grundlag for myndighedernes besvarelser af diverse forespørgsler, den løbende monitorering af udviklingen på området, udarbejdelsen af årlige statusrapporter om implementeringen af handlingsplanen m.v.

 

Institut for Menneskerettigheder er ikke direkte involveret i implementeringen af handlingsplanen.

 

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/ Vibeke Abel