Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

www.vfm.dk

 

ATB/ J.nr. 2008-2102

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 22. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. februar 2008 følger hermed velfærdsministerens svar på spørgsmål nr. 232 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 232:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange af ofrene for menneskehandel, der er sendt ud af Danmark i de sidste 5 år, som de danske myndigheder ved ikke er blevet handlet igen.”

 

 

Svar:

 

Vi har ikke nogen oplysninger om, hvor mange af de mennesker, der har været handlet til Danmark, som er blevet hjemsendt og derefter handlet på ny.

 

Desværre ved vi fra internationale erfaringer, at det forekommer, at ofre for menneskehandel, som vender hjem, igen bliver ofre for menneskehandel. Ofte er det gæld til bagmænd, trusler mod ofrene og deres familier, fraværet af et alternativ til livet som prostitueret og generel marginalisering og udsathed, som medvirker til, at tidligere ofre for menneskehandel bliver handlet på ny.

 

Kvindernes chancer for en sikker tilbagevenden og repatriering i hjemlandet med et liv i tryghed og uden for prostitution afhænger ofte af, om der er den fornødne hjælp og støtte før hjemsendelse og efter hjemkomsten. Denne opgave er derfor opprioriteret i den nye handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker, ligesom koordineringen af indsatsen samt vidensindsamlingen er styrket med oprettelsen af Center mod Menneskehandel.

 

Regeringen har i handlingsplanen sat sig de mål, at alle børn og mindst 40 pct. af de kvinder, som registreres som handlede, får forberedt hjemsendelsen i samarbejde med en lokal NGO og at NGO ’er eller sociale myndigheder i afsenderlandene rapporterer tilbage om mindst 50 pct. af de ofre for menneskehandel, som har modtaget hjælp til repatriering. Målene skal være opnået i 2009.

 

Integrationsministeriet har i forbindelse med besvarelse af spørgsmål 10 (SOU Alm. Del) endvidere oplyst, at:

 

”Integrationsministeriet kan supplerende oplyse, at der som led i udmøntningen af handlingsplanen på Integrationsministeriets område er gennemført en ændring af udlændingeloven, der bl.a. indebærer, at handlede udlændinge, der opholder sig ulovligt her i landet, tilbydes en såkaldt refleksionsperiode på op til 100 dage, hvis de pågældende samarbejder med myndighederne om en forberedt hjemsendelse. Refleksionsperioden skal således bruges til at forberede de pågældende på livet efter en tilbagevenden til hjemlandet. Forberedelsen af hjemsendelsen indebærer, at udlændingen dels tilbydes støtte under opholdet her i landet, dels modtages af en organisation i hjemlandet, når dette er muligt, som kan hjælpe den pågældende med at etablere en tilværelse der.

 

Det vil blive sikret, at de involverede organisationer giver de danske myndigheder tilbagemeldinger om situationen for de tilbagevendte udlændinge i de respektive lande.”

 

Jeg forventer samtidig også, at den udvidede refleksionsperiode vil medvirke til en bedre forberedt hjemsendelse, ligesom et mere systematisk og professionelt samarbejde med lokale NGO’er vil fremme kvindernes muligheder for repatriering i hjemlandet.

 

 

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/ Vibeke Abel