Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

www.vfm.dk

 

ATB/ J.nr. 2008-2102

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 22. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. februar 2008 følger hermed velfærdsministerens svar på spørgsmål nr. 227 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 227:

 

”Ministeren bedes redegøre for San Franciscos arbejde mod prostitution, bl.a. med John-skoler for sex-kunder, og hvilke erfaringer der er med det”

 

 

Svar:

Med henblik på besvarelse af spørgsmålet har jeg bedt Center mod Menneskehandel om at indhente oplysninger om de såkaldte John-skoler i San Francisco. Centret kan oplyse følgende:

 

”John-skoler – også kaldet First Offender Prostitution Program er en del af Sage (Standing Against Global Exploitation) Inc., som er en nonprofit-organisation, der blev stiftet af den tidligere prostituerede Norma Hotalin i San Francisco i 1993.

 

Programmet blev oprettet for at forebygge prostitution og nedbringe de udgifter byen hidtil havde haft til bl.a. sundhedsklinikker o. lign. i forbindelse med forebyggelse af prostitution

 

Programmet har senere spredt sig til Canada og andre stater i USA. Programmet varierer meget i de forskellige stater, og der er ikke lavet en samlet national oversigt over programmets effekt.

 

I San Francisco retter projektet sig mod mænd, der første gang arresteres i forbindelse med, at de opsøger en prostitueret. Mændene kan vælge at deltage i et kursus, eller blive retsforfulgt på almindelig vis. Fra 1993-2004 valgte 75 pct. af de arresterede at følge kurset.

 

I San Francisco varer kurset to dage. Det omfatter foredrag af:

 

1.       Tidligere prostituerede, der fortæller om følgerne af prostitution

2.       Anklagemyndigheden, der fortæller om risikoen for retsforfølgelse

3.       Sundhedsmyndighederne, der fortæller om risikoen for smitte af kønssygdomme

4.       NGO´er, der fortæller om international kvindehandel

5.       Familieterapeuter, der lærer mænd, hvordan de kan hÃ¥ndtere vrede og lidenskab, sÃ¥ de undgÃ¥r, at det fører til vold mod kvinder

6.       Venerisk undersøgelse for kønssygdomme

 

Mændene betaler for at deltage i kurset og indtægterne doneres til programmer, der støtter revalidering af tidligere prostituerede.

 

En undersøgelse finansieret af Havard University og The Ford Foundation viste, at blandt de 1.512 mænd, der deltog i programmet mellem marts 1995 og marts 1998, blev 14 senere arresteret for at opsøge en prostitueret, det svarere til en recidivrate pÃ¥ 1 pct. En rundspørge blandt deltagerne viste, at alle deltagere angav, at de havde lært noget af kurset og 97 pct. angav, at det var usandsynligt eller meget usandsynligt, at de ville opsøge prostituerede igen.

 

Som nævnt går indtægterne fra John-skolerne til forebyggende og revaliderende arbejde med prostituerede. Stifteren af John-skolerne Norma Hotalin har også lavet et program til revalidering af tidligere prostituerede. Programmet tilbyder kvinderne fysisk og psykisk behandling, misbrugsbehandling, bolig, uddannelse og social træning”.

 

Center mod Menneskehandel har indhentet oplysningerne om John-skolerne i ECPAT-USA 2006.

 

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/ Vibeke Abel