Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

www.vfm.dk

 

ATB/ J.nr. 2008-2102

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 22. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. februar 2008 følger hermed velfærdsministerens svar på spørgsmål nr. 224 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 224:

 

”Ministeren bedes indhente oplysninger om lovgivning i Grækenland i forhold til at straffe kunder for køb af sex hos ofre for menneskehandel”

 

 

Svar:

Til besvarelse af spørgsmålet, har jeg bedt Center mod Menneskehandel om at indhente oplysninger om den græske lovgivning. Centret har oplyst mig om følgende:

 

”I Grækenland baserer lovgrundlaget vedrørende menneskehandel sig på underskrivelsen af FN’s konvention om bekæmpelse af grænseoverskridende, organiseret kriminalitet og tillægget hertil; protokollen om forebyggelse, bekæmpelse og retsforfølgelse af menneskehandel.

 

Ifølge disse er handel med mennesker en kriminel handling og loven giver tilladelse til fængsling af personer dømt for menneskehandel. I Grækenland har retsforfølgelser på området hidtil kun været rettet mod de menneskehandlens bagmænd.

 

Hvad angår køb af seksuelle ydelser hos ofre for menneskehandel, giver den græske lovgivning ikke mulighed for at straffe kunderne. 

 

Den græske regering udstedte i august 2003 en bestemmelse hvorigennem ofre for menneskehandel tilbydes beskyttelse og samarbejde med NGO’er. Kvinder der er ofre for menneskehandel er berettiget til en opholdstilladelse på maksimalt tre måneder indtil påbegyndelsen af en evt. retssag. I denne periode, hvor kvinden skal tage stilling til om hun ønsker at vidne i en evt. retssag, tilbydes hun sundhedshjælp, støtte og beskyttet ophold”.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/  Vibeke Abel