Folketingets Socialudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Socialudvalget har i brev af 21. februar 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 220 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Spørgsmål nr. 220:

”Ministeren bedes oplyse, hvilken regulering der er af arbejde i hjemmet bl.a. for at forhindre udnyttelse, tvangsarbejde og menneskehandel i lande, vi normalt sammenligner os med, men også i Filippinerne?”

 

 

Endeligt svar:

Beskæftigelsesministeriet har via det norske Arbeids- og Inkluderingsdepartement fået oplyst, at følgende lov regulerer arbejde i hjemmet: ”Forskrift om husarbeid, tilsyn og pleie i privat arbeidsgivers hjem eller hushold”. Loven kan findes via følgende link: http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20020705-0716.html.

 

Der kan desuden henvises til ”Forskrift om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsforskriften)”, der også indeholder bestemmelser om au pair. http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-19901221-1028.html.

 

Den norske regering har lanceret en handlingsplan mod menneskehandel ”Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel 2005-2008”, der skal medvirke til at skabe holdningsændringer og øget forståelse for menneskehandelsproblematikken samt begrænse rekruttering og efterspørgsel. Endvidere skal beskyttelsen af og hjælpen til ofrene styrkes. Handlingsplanen kan downloades via http://www.regjeringen.no/upload/JD/Vedlegg/handlingsplan_mot_menneskehandel.pdf

 

Hvad angår den svenske regulering af området har Arbetsmarknadsdepartementet oplyst, at der findes en særskilt lov i Sverige – Lag (1970:943) om arbetstid m.m. i husligt arbete – der regulerer arbejde, der udføres i arbejdsgiveres hjem. Loven findes via følgende link: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1970:943

Det er endvidere oplyst, at loven fra 1. januar 2009 ændres, så arbejdsmiljølovens regler finder anvendelse på arbejde som udføres i arbejdsgiverens hus.

Det fremgår af spørgsmålet, at der endvidere ønskes oplysninger om filippinernes regulering på det nævnte område.

 

De følgende oplysninger fremgår af det filippinske arbejdsministeriums hjemmeside. Den filippinske arbejdsmarkedsregulering er samlet i den filippinske Labor Code (Presidential Decree no. 442 med ændringer). I Labor Code, Book III, Title III ”Employment Conditions for Special Groups of Employees” vedrører kapitel III regler om beskæftigelse af ”Househelpers” og omfatter bestemmelser vedr. bl.a. kontraktforhold, minimumslønninger, muligheder for uddannelse mv. I øvrigt kan der henvises til hele den filippinske Labor Code på det filippinske arbejdsministeriums hjemmeside: http://www.dole.gov.ph/laborcode/.

 

Med hensyn til spørgsmålet om filippinsk regulering i forhold til at forhindre udnyttelse, tvangsarbejde og menneskehandel indeholder den filippinske Labor Code bestemmelser herom jf. Labor Code, Book I. POEA (Philippine Overseas Employment Administration) under det filippinske arbejdsministerium står for administrationen af denne del af reguleringen. Yderligere information kan findes på POEA’s hjemmeside: http://www.poea.gov.ph/

 

Den filippinske indsats omfatter også udsendelse af embedsmænd fra det filippinske arbejdsministerium til filippinske repræsentationer i udlandet. Dette er for eksempel tilfældet for en række arabiske lande og Schweiz og England.  

 

Desuden har det filippinske arbejdsministerium oprettet en særlig enhed OWWA (Overseas Workers Welfare Administration), der arbejder for at sikre velfærd for oversøiske filippinske arbejdstagere og deres familier under og efter opholdet i udlandet. Der er tale om en forholdsvis omfangsrig indsats, som er nærmere beskrevet på enhedens hjemmeside: http://www.owwa.gov.ph/.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen