UDENRIGSMINISTERIET                                        Den 3. april 2008

 

 

 

Socialudvalgets spørgsmål nr. 217 (SOU alm. del) til udviklingsministeren vedr. projekter om menneskehandel stillet af Line Barfod (EL)

 

 

 

Spørgsmål 217

 

”Hvorfor giver Danmark ikke økonomisk støtte til FN’s arbejde mod menneskehandel?”

 

Svar

 

Danmark giver økonomisk støtte til FN’s arbejde mod menneskehandel gennem sine bidrag til en række FN-organisationer, der aktivt medvirker til at bekæmpe handel med mennesker. Danmarks samlede bidrag til FN udgjorde i 2006 ca. 2,5 mia. kr.

 

Blandt organisationerne er UNHCR, der har en klar politik til bekæmpelse af handel med mennesker via sit særlige mandat. UNHCR søger primært at hindre, at flygtninge, internt fordrevne og asylansøgere bliver ofre for menneskehandel, men medvirker også til at sikre, at ofre for menneskehandel anerkendes som flygtninge, hvis de risikerer at blive retsforfulgt i deres hjemland.

 

UNFPA - FN’s Befolkningsfond - gennemfører en række programmer, der sigter mod at bremse handel med mennesker/tvungen migration. Der ydes støtte til ”safe houses”, til rådgivning og til ofre for menneskehandel.

 

UNIFEM - FN’s Kvindefond - gennemfører konkrete projekter, giver vejledning og oplysning, der skal medvirke til at forbygge og bremse handel med kvinder.

 

UNICEF - FN’s Børnefond - gennemfører både forebyggende indsatser og sikrer beskyttelse af ofre (beskyttede miljøer for børn).

 

FN’s Menneskerettighedskomites særlige rapportør for menneskehandel, særligt kvinder og børn, støttes ligeledes fra dansk side. Specialrapportørens mandat blev etableret i 2004 med det formål, at rapportøren skal reagere over for krænkelser af ofrene for menneskehandel, aflægge landebesøg og fremlægge forslag til forbedringer af situationen.

Â