UDENRIGSMINISTERIET                                        Den 3. april 2008

 

 

 

Socialudvalgets spørgsmål nr. 216 (SOU alm. del) til udviklingsministeren om, hvilke projekter mod menneskehandel Danmark støtter stillet af Line Barfod (EL)

 

 

Spørgsmål  216

 

”Hvilke projekter mod menneskehandel støtter Danmark?”

 

 

Svar

 

Bekæmpelse af handel med mennesker er et prioriteret indsatsområde for Danmark. Forebyggelse og bekæmpelse af handel med mennesker støttes på en række områder og gennem forskellige udviklings- og udenrigspolitiske instrumenter. Politisk sætter Danmark bekæmpelse af menneskehandel på dagsordenen både i bilaterale og internationale fora.

 

 I det danske bilaterale udviklingssamarbejde støttes primært indsatser, som skal forebygge menneskehandel og hjælpe ofre, og som gennemføres af civilsamfundsorganisationer. Blandt nye initiativer er - som nævnt i ”Handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker 2007-2010” - kortlægning af den tiltagende menneskehandel i Bolivia, herunder oprettelse af gratis hotline og midlertidigt opholdssted for ofre.

 

Et andet indsatsområde er bidrag til en fond, som i Ghana støtter ofre for menneskehandel. Hjemvendte, handlede kvinder sikres f.eks. ophold i beskyttede omgivelser. Programmet gennemføres af IOM.  Gennem Dansk Flygtningehjælp støtter Danmark et ”Cross-Border Protection Network”, som dækker grænseregionen mellem Guinea, Elfenbenskysten, Liberia og Sierra Leone. Netværket har blandt andet som opgave at indsamle og videreformidle oplysninger om handel med kvinder og børn over grænserne, og fra dansk side bidrages konkret til dataindsamlingen og videreformidling til grænseovergangene. Handel med børn er et stort problem i området.

 

I Nepal støttes NGO’en Maiti Nepal, der har som en af sine fornemmeste opgaver at beskytte kvinders og børns rettigheder og bistå dem, der er blevet handlet og seksuelt udnyttet. Organisationen bistår både med at bringe handlede hjem og med at give dem mulighed for at skabe sig en eksistens. Gennem Red Barnet støttes lokale NGO’er i Bangladesh og Vestbengalen med at forebygge handel med børn og med at bistå ofrene, så de kan blive genforenet med deres familier og genoptaget i samfundet.

 

Et lignende projekt til både forebyggelse af handel med børn og støtte til ofrene gennemføres af Red Barnet i Thailand, Cambodja og Burma.

    

Nærområdeinitiativet er rettet mod ”blandede migrationsstrømme”, som kan omfatte ofre for handel. Handel med mennesker befinder sig i en gråzone, hvor det kan være vanskeligt at skelne mellem flygtninge, frivillige migranter, ofre for menneskesmugling og ofre for menneskehandel.  Nærområdeinitiativet gennemføres i en række indsatser i Asien, Afrika og Mellemøsten. Det sigter på at forbedre sociale og økonomiske vilkår i de områder, hvorfra flygtninge og migranter kommer, og medvirker dermed til at forebygge menneskehandel ved at tilbyde alternative eksistensmuligheder.  

 

Multilateralt yder Danmark både direkte og indirekte støtte til bekæmpelse af handel med mennesker gennem bidrag til en række FN-organisationer. Desuden medvirker Danmark inden for organisationerne til at samordne og skærpe indsatserne mod menneskehandel. Flere internationale konventioner afstikker rammerne for Danmarks medvirken til bekæmpelse af menneskehandel: FN-konventionen om transnational, organiseret kriminalitet samt tilhørende protokol om handel med mennesker, herunder særligt kvinder og børn, samt Europarådets konvention mod menneskehandel.

 

Blandt de organisationer, som Danmark aktivt støtter i deres bekæmpelse af handel med mennesker, er IOM, UNIFEM, UNHCR, UNICEF og UNFPA. UNHCR har en helt klar politik til bekæmpelse af menneskehandel i kraft af sit særlige mandat på området, (jf. også besvarelse af Socialudvalgets spørgsmål 217).

 

Udenrigsministeriets Naboskabsprogram for perioden 2008-2012 fortsætter den hidtidige støtte til bekæmpelse af menneskehandel i Østeuropa, primært i Belarus, Moldova og Ukraine. Programmet omfatter både forebyggende aktiviteter og støtte til ofre for menneskehandel. Det gennemføres i tæt samarbejde med nationale myndigheder og civilsamfundsorganisationer samt med andre donorer. Programmet har i 2006-08 et budget på 29 mio.kr. og ventes videreført i en 2. fase for 2009-2012 med et budget på 40 mio. kr.

 

OSCE - Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa – har udpeget en særlig repræsentant for bekæmpelse af menneskehandel, som skal skabe øget opmærksomhed om problemet og om gennemførelsen af den handlingsplan for bekæmpelse af handel med mennesker, som de deltagende lande har vedtaget. Danmark spiller her en aktiv rolle.

 

NATO har en klar profil inden for bekæmpelse af handel med mennesker: NATO har i EAPC-regi (de i alt 46 lande i Det Euro-Atlantiske Partnerskabsråd) vedtaget en nul-tolerancepolitik over for menneskehandel i forhold til NATO’s styrker og personel i operationsområder, og som led i deres uddannelse informeres al personel i NATO-operationer om menneskehandel. Der er taget initiativ til en fælles NATO-rapport om fremskridt i implementeringen af NATO’s politik på området, og der er planlagt et to-dages seminar om menneskehandel i september 2008.