Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 211 (Alm. del), som Folketingets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 21. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 211 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes redegøre for, i hvor mange tilfælde ofre for menneskehandel har fået erstatning, hvor stor erstatningen har været, og om den er betalt af gerningsmændene/-kvinderne eller af Erstatningsnævnet.”

 

Svar:

 

Rigsadvokaten og Rigspolitiet har oplyst, at man ikke er i besiddelse af en samlet landsdækkende opgørelse over, i hvilket omfang der i sager om menneskehandel er tilkendt forurettede erstatning mv.

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Erstatningsnævnet, som har oplyst følgende:

 

”Erstatningsnævnet har i 2007 behandlet én erstatningssag, hvor en nigeriansk kvinde blev tilkendt 40.000 kr. i godtgørelse for tort efter erstatningsansvarslovens § 26.

 

Ansøger var kommet til Danmark, hvor hun arbejdede som prostitueret. Den kvinde, som hun arbejdede for, blev den 2. juli 2007 dømt for menneskehandel efter straffelovens § 262 a og for rufferi efter straffelovens § 228, stk. 1, nr. 2 og 3, og til dels stk. 2, jf. til dels § 21.

 

Under sagen nedlagde den beskikkede bistandsadvokat påstand om, at tiltalte skulle betale forurettede 40.000 kr. i tortgodtgørelse efter erstatningsansvarslovens § 26. Tiltalte påstod frifindelse for kravet. Retten tilkendte 40.000 kr. i godtgørelse.

 

Erstatningsnævnet tilkendte den 7. september 2007 ansøger 40.000 kr. i godtgørelse som bestemt af domstolen. Erstatningsnævnet anmodede samtidig Københavns Politi om at udbetale beløbet til ansøgers advokat og indstillede til politiet, at der skulle gøres regres mod skadevolder.

 

Efter offererstatningslovens § 17 indtræder staten, i det omfang der ydes erstatning, i skadelidtes krav mod skadevolderen. Samtidig med sagens afgørelse sender nævnet en kopi af afgørelsen til politiet i den kreds, hvor anmeldelsen af lovovertrædelsen har fundet sted, så vidt muligt med en vejledende indstilling om, hvorvidt der bør gøres regres mod skadevolderen, jf. § 12 i bekendtgørelse nr. 787 af 12. august 2005 af forretningsordenen for Erstatningsnævnet.

 

Københavns Politi har den 7. marts 2008 oplyst telefonisk over for nævnet, at man har gjort regres over for den dømte kvinde. Hun har indtil nu ikke betalt det skyldige beløb til politiet, hverken helt eller delvist.”