Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 207 (Alm. del), som Folketingets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 21. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 207 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del):

 

”Hvordan lever Danmark op til Europarådets konvention mod menneskehandel fra 2005, der bl.a. kræver, at også kunder til menneskehandel straffes, herunder fx et hotel, der – måske uden selv at have medvirket til, at et offer er havnet i den konkrete situation – har ansatte, eventuelt via mellemmænd, der er ofre for menneskehandel?”

 

Svar:

 

Danmark har den 19. september 2007 ratificeret Europarådets konvention af 16. maj 2005 om indsatsen mod menneskehandel. Konventionen trådte i kraft den 1. februar 2008.

 

Efter konventionens artikel 19 skal de kontraherende stater overveje at kriminalisere modtagelse af ydelser, der ifølge konventionens artikel 4 kan karakteriseres som udnyttelse (dvs. i det mindste prostitution, andre former for seksuel udnyttelse, tvangsarbejde, slaveri eller slaverilignende former for udnyttelse af arbejdskraft eller fjernelse af organer) for så vidt gerningsmanden er vidende om, at ydelsen gives af et offer for menneskehandel. Konventionen indeholder således ikke noget krav om kriminalisering.

 

Regeringen har overvejet spørgsmålet om en sådan kriminalisering i forbindelse med den danske tiltrædelse af konventionen, jf. bl.a. Justitsministeriets notat om lovgivningsmæssige konsekvenser af Europarådets konvention om indsatsen mod menneskehandel, der den 5. juli 2006 er sendt til Folketingets Retsudvalg.

 

Det bemærkes, at det efter de gældende regler i straffeloven i visse tilfælde vil kunne være strafbart at modtage ydelser fra en person med viden om, at den pågældende handler under tvang.

Â