Socialudvalget

Christiansborg

Finansministeren

 

 

Endeligt svar på Socialudvalgets spørgsmål nr. 206 (alm. del) af 21. februar 2008.

Spørgsmål:

Hvad har Finansministeriet gjort for at sikre, at de produkter, der godkendes i den statslige indkøbsordning, ikke er fremstillet af ofre for menneskehandel, fx at computere ikke indeholder metaller fra miner, der bruger tvangsarbejdere og/eller børneslaver, at hoteller (især i udlandet) ikke bruger tvangsarbejdere til rengøring, opvask m.m. og ikke medvirker til prostitution, der ofte udføres af ofre for menneskehandel, og at der ikke købes granit, der er fremstillet af tvangsarbejdere. Ministeren bedes herunder redegøre for, om Finansministeriet stiller krav til de firmaer, hvis produkter godkendes, om at sikre, at ILOs konventioner og FNs Palermo-protokol mod menneskehandel overholdes hele vejen igennem produktionen hos alle underleverandører?

 

Svar:

Økonomistyrelsen indgår indkøbsaftaler på fællesstatslige indkøbsområder som led i udrulningen af Statens Indkøbsprogram. Før indgåelsen af fællesstatslige indkøbsaftaler foretages en vurdering af behovet og muligheden for at stille relevante krav om etik, miljø og energi på de pågældende indkøbsområder.

Økonomistyrelsen har i forlængelse heraf stillet en række minimumskrav vedrørende etik i kontrakterne i 2. fase af Statens Indkøbsprogram, jf. nedenstående uddrag af kontraktbilag 1A til ”Computeraftalen”:

” 2.0 Etiske minimumskrav (MK)

Ved opfyldelsen af Rammekontrakten indestår Leverandøren for til enhver tid at overholde gældende lovgivning, der tager sigte på forbud mod forskelsbehandling på grund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse, eller som tager sigte på at sikre etnisk ligebehandling.

 

Leverandøren forpligter sig ved opfyldelsen af Rammekontrakten endvidere til at sikre overholdelsen af de grundlæggende arbejdstagerrettigheder, hvilket bl.a. indebærer:

•        At de leverede produkter og dele heraf ikke er produceret i strid med det generelle forbud imod tvangsarbejde, således som dette bl.a. har fundet udtryk i ILO konvention nr. 29 og 105.

•        At de leverede produkter og dele heraf ikke er produceret i strid med det generelle forbud imod anvendelse af børnearbejde, således som dette bl.a. har fundet udtryk i ILO konvention nr. 138 og 182.

•        At de leverede produkter er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til organisationsfrihed og retten til kollektive forhandlinger er sikret, således som dette princip bl.a. har fundet udtryk i ILO konvention nr. 87, 98 og 135.

•        At de leverede produkter og dele heraf er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til rimelig aflønning er overholdt, således som dette princip bl.a. har fundet udtryk i ILO konvention nr. 26 og 131 og FN's Menneskerettighedserklæring artikel 23, stk. 3.

•        At de leverede produkter og dele heraf er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til rimelige arbejdstider er overholdt, således som dette princip bl.a. har fundet udtryk i ILO konvention nr. 1 og 30 samt FN's Menneskerettighedserklæring artikel 24.

•        At de leverede produkter og dele heraf er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til et sikkert og sundt arbejdsmiljø er overholdt, således som dette princip bl.a. har fundet udtryk i ILO konvention nr. 155.”

 

Leverandørerne på indkøbsaftalerne forpligter sig ved opfyldelsen af Rammekontrakten således til at sikre overholdelsen af de grundlæggende arbejdstagerrettigheder, herunder forbuddet mod børnearbejde og tvangsarbejde.

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen