Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

THA/ J.nr. 2007-6912

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 26. marts 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. februar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 205 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 205:

 

”Finder ministeren det acceptabelt, at et tilbud til børn med særlige behov, der som udgangspunkt er gratis, stiger med mere end 100 pct.?”

 

 

Svar:

 

Indledningsvis skal jeg i forhold til omfanget af stigningen af forældrebetalingen i særlige dagtilbud i det hele henvise til min besvarelse af SOU alm. Del spørgsmål nr. 204.

 

Jeg vil også gerne slå fast, at det ikke er korrekt, at dagtilbuddene til børn med særlige behov som udgangspunkt er gratis.

 

Ifølge lovgivningen ydes der 100 % tilskud til forældrebetalingen i den situation, hvor barnet er optaget i tilbuddet alene eller i hovedsagen af behandlingsmæssige grunde. I alle andre situationer følger forældrebetalingen de regler, der også gælder i almindelige tilbud.

 

Jeg vil også gerne understrege, at kommunalbestyrelsens afgørelse i forhold til forældrebetaling i særlige dagtilbud skal være truffet ud fra saglige hensyn.

 

Det er herefter min opfattelse, at hvis kommunalbestyrelsen ud fra saglige hensyn vurderer, at en optagelse i særligt dagtilbud ikke eller ikke længere alene eller i hovedsagen er behandlingsmæssigt begrundet, er det acceptabelt at fastsætte forældrebetaling.

 

For en beskrivelse af de hensyn, som jeg mener, at man må afveje ved bedømmelsen af, om et barn eller en ung er optaget i et særligt dag- eller klubtilbud alene eller i hovedsagen af behandlingsmæssige grunde, skal jeg i det hele henvise til min besvarelse af SOU alm. del spørgsmål nr. 36.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Astrid Ravnsbæk