Birgitte Laursen

Præstekærvej 6, st. th.

2700 Brønshøj

 

30. april 2008

Kære Birgitte Laursen

 

Tak for dit brev af 13. februar, som du også har sendt til beskæftigelsesministeren. Jeg besvarer begge dine henvendelser, da reglerne om førtidspension hører under mit område.

 

Indledningsvis skal jeg oplyse, at jeg ikke kan tage stilling til de vurderinger og afgørelser, der er truffet i din sag, da det er kommunen, og i tilfælde af klage, beskæftigelsesankenævnet, der træffer afgørelse i sådanne sager.

Ministeren

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

www.vfm.dk

 

 

 

Dato:

 

 J.nr. 2008-1482

 

Det fremgår af din henvendelse, at du stadig er syg, og at du ikke kan få hjælp til aktivering. Dine spørgsmål om standsning af sygedagpenge, arbejdsprøvning og revalidering hører under beskæftigelsesministerens område. Jeg har derfor rettet henvendelse til Beskæftigelsesministeriet, som har oplyst følgende:

 

”I forhold til spørgsmålet om standsning af sygedagpengene er det, som det også fremgår af jobcenterets afgørelse, fastsat i lovgivningen i hvilke situationer, der kan udbetales sygedagpenge i en længere periode end 52 uger. Hvis den sygemeldte ikke opfylder nogen af forlængelsesmulighederne, må kommunen ikke fortsætte med at udbetale sygedagpenge. Kommunen skal da undersøge, om den pågældende er berettiget til andre tilbud, som f.eks. revalidering eller fleksjob. 

 

For så vidt angår ønske om arbejdsprøvning og revalidering på et senere tidspunkt vil borgeren kunne rette henvendelse til kommunen med ønske herom, når borgerens helbredsmæssige forhold gør vedkommende i stand til at deltage i en arbejdsprøvning og revalidering. Som det fremgår af jobcenterets afgørelse, har kommunen i sin afgørelse oplyst, at der ikke ”på nuværende tidspunkt” kan iværksættes arbejdsprøvning eller revalidering.

 

Der er således ikke tale om, at lovgivningen udelukker borgeren fra på et senere tids-

punkt at få tilbud om arbejdsprøvning og revalidering og dermed ”effektivt at blive

hjulpet tilbage til arbejdsmarkedet.”

 

I forhold til spørgsmålet om udbetaling af kontanthjælp efter lov om aktiv socialpolitik er det en forudsætning for dette, at behovet for hjælp ikke kan dækkes gennem andre ydelser. Da borgeren har oplyst, at borgeren modtager midlertidig invalidepension fra PFA, er der ikke mulighed for at udbetale kontanthjælp.”

 

Jeg kan tilføje, at det er korrekt, som du skriver, at kriteriet for at tilkende førtidspension er, at borgerens arbejdsevne er varigt nedsat i et sådant omfang, at pågældende ikke vil være i stand til at blive selvforsørgende ved indtægtsgivende arbejde, herunder i et fleksjob. Arbejdsevnen skal således være varigt nedsat i forhold til ethvert erhverv, inden der kan tilkendes førtidspension.

 

Som det fremgår af oplysningerne fra Beskæftigelsesministeriet forhindrer reglerne dog ikke, at du kan få hjælp fra kommunen til at vende tilbage til arbejdsmarkedet fx i form af arbejdsprøvning, når din helbredsmæssige tilstand tillader det.

 

Det fremgår af henvendelsen, at du er under fortsat udredning i sundhedssystemet. Jeg synes, du skal rette henvendelse til kommunen igen, så snart den sundhedsfaglige udredning kan give grundlag for det. Herefter vil det være op til kommunen at tage stilling til hvilken form for hjælp, der vil være relevant.

 

Tak, fordi du tog dig tid til at skrive. Jeg håber, at du i samarbejde med kommunen kan finde en god løsning på din situation.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Karen Jespersen