Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

ECO/ J.nr. 2008-1255

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 7. marts 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 11. februar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 176 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 176:

 

”Mener ministeren, der er brug for særlige initiativer, der sætter fokus på en forråelse af pigekulturen blandt socialt marginaliserede, så det i højere grad bliver muligt at forebygge det stigende antal voldelige piger?”

 

 

Svar:

 

Jeg mener, at det er vigtigt, at der sættes fokus på ændringen i pigekulturen blandt de marginaliserede piger, og at man i kommunerne forebygger det stigende antal voldelige piger.

 

Problemet med de voldelige piger er ikke et nyt fænomen. Ministeriet tidligere igangsat projekter for socialt marginaliserede unge, herunder også voldelige piger.

 

På baggrund af episoder med voldelige piger i 2004, tog ministeriet initiativ til en kortlægning af pigeproblemer i kommunerne. Kortlægningen viste, at 2 ud af 3 kommuner, havde problemer med vilde piger. Både små og store kommuner havde problemerne ligesom både land- og bykommunerne havde problemerne. Problemerne var geografisk spredt over hele Danmark.

 

Problemerne optræder i gademiljøer, i skoler, ved private og offentlige fester, i fritids- og ungdomsklubber og i værtshus- og diskoteksmiljøer. Problemerne kommer til udtryk i form af grov mobning samt som fysisk vold og kriminalitet.

 

Kommunerne oplyste i forbindelse med kortlægningen, at problemerne opstår af og til, og at de bliver tacklet og løst, når det opstår.

 

UFC-børn og unge - et videns- og udviklingscenter under ministeriet - har i 2007 med udgangspunkt i undersøgelsen ”Det er jo bare mit liv jeg skal have styr på. Tidligere vilde pigers erfaringer og fortolkninger af deres virkelighed om vilde piger” udarbejdet en pjece med gode råd og pointer fra undersøgelsen, som kommunerne kan gøre brug af i deres indsats over for utilpassede piger.

 

Den stigende vold blandt piger, kan ses som udtryk for, at pigerne i større omfang har fået de samme reaktionsmønstre som utilpassede drenge. Og erfaringerne tyder på, at årsagerne bag og løsningerne på problemerne med utilpassede piger er de samme, som for utilpassede drenge. Om der er behov for særlige tilbud til de voldelige piger, må bero på de lokale forhold i kommunerne.

 

Endvidere kan jeg oplyse, at regeringen har nedsat en kommission om ungdomskriminalitet, der skal se på baggrunden for kriminel adfærd og komme med forslag til bedre indsatser. Kommissionen vil også se på udviklingen i kriminaliteten blandt både piger og drenge. Kommissionen arbejde afsluttes i maj 2009.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

            / Charlotte Søderlund