Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

RLL/ J.nr. 2008-1129

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

 

Dato: 5. marts 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 5. februar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 162 (SOU Alm. del).

 

 


Spørgsmål 162:

Med anbringelsesreformens ikrafttrædelse 1. januar 2006 skulle kommunalbestyrelserne senest 1. januar 2007 vedtage en sammenhængende børnepolitik og standarder for sagsbehandlingen som en lokalpolitisk udfyldning af lovgivningen. En sammenhængende børnepolitik og standarder for sagsbehandlingen skal bidrage til opfyldelse af anbringelsesreformens målsætninger om bl.a.: Bedre inddragelse af familien, tidligere indsats, systematisk sagsbehandling, kvalitet i anbringelse og efterværn samt børns retssikkerhed. Ministeren bedes i forlængelse heraf oplyse, dels hvor mange kommuner der har vedtaget en sammenhængende børnepolitik, dels om ministeriet har lavet eller påtænker evalueringer af kommunernes børnepolitikker.

 

 

Svar:

Efter serviceloven skal kommunalbestyrelsen i alle kommuner udarbejde en sammenhængende børnepolitik, der har til formål at sikre sammenhængen mellem det generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats over for børn og unge med behov for særlig støtte. I tilknytning hertil har kommunalbestyrelsen endvidere pligt til at træffe nærmere beslutninger om, hvordan sagsbehandlingen i sager om særlig støtte til børn og unge skal foregå. Reglerne herom fremgår af bekendtgørelsen om standarder for sagsbehandlingen i sager om særlig støtte til børn og unge.

 

Jeg tillægger både børnepolitikkerne og opstillingen af standarder for sagsbehandlingen særdeles stor værdi for at kunne sikre udsatte børn og unge den bedst mulige indsats.

 

Da der på baggrund af en undersøgelse fra Socialpædagogernes Landsforbund (marts 2007) opstod tvivl om, i hvilket omfang alle kommuner havde udarbejdet de lovpligtige sammenhængende børnepolitikker, rettede det daværende Socialministerium henvendelse til de kommuner, hvor der var tvivl om status for implementering af lovgivning. I følge tilbagemeldingerne fra kommunerne har alle kommuner nu fået vedtaget og offentliggjort en sammenhængende børnepolitik.

 

Da jeg som nævnt er meget optaget af, hvordan arbejdet med kommunernes børnepolitikker udvikler sig, har jeg bedt Ankestyrelsen om at igangsætte en nærmere undersøgelse heraf.

 

 

Karen Jespersen

 

 

/Charlotte SøderlundÂ