Folketingets Socialudvalg

Christiansborg

1240 København k

 

Dato      21.  februar 2008

J. nr.           634861

Deres ref.

  

 

I brev af 31. januar 2008 stillede Socialudvalget mig følgende spørgsmål nr. 146 SOU alm. del, som jeg herved skal besvare:

 

Spørgsmål 146:

 

”I forlængelse af velfærdsministerens besvarelse af SOU alm. del - spørgsmål nr. 42 bedes transportministeren kommentere vedlagte historie fra Ritzaus Bureau den 11. december 2007 om, at rollatorbrugere kan efterlades ved et busstoppestedet, fordi det er frivilligt for chaufføren om vedkommende vil hjælpe. Giver historien anledning til, at transportministeren vil tage initiativer, der kan sikre hjælp fra buschaufføren på de ruter, hvor det ikke vil give anledning til problemer med ind- og udstigning som følge af stort passagerflow.”

 

Svar:

 

Jeg kan oplyse, at formanden for Danske Handicaporganisationer (DH) Stig Langvad for nylig har skrevet til mig og rejst en række problemstillinger særligt i forhold til personer med fysisk handicap og deres manglende mulighed for at kunne få hjælp af chaufføren, når de vælger at benytte almindelige bybusser med deres hjælpemidler, herunder rollatorbrugere.

 

DH er kede af, at det kun er ganske få personer med handicap, der er i stand til at benytte de nye tilgængelige bybusser. Det skyldes ifølge DH, at trafikselskaberne har valgt en løsning, der kræver assistance fra andre, hvis man skal kunne komme ind i bussen, blive spændt fast, blive frigjort og komme ud igen.

Jeg kan oplyse, at EU's gældende regler om handicapvenlige busser fastsætter regler for nye busser fra februar 2004 med hensyn til indretning til kørestolsbrugere og andre bevægelseshæmmede.

Nye bybusser (bus med ståpladser og indrettet til hyppig af- og påstigning) med plads til mindst 23 passagerer skal være særligt indrettet til kørestolsbrugere og andre bevægelseshæmmede. For andre busser er der kun fastsat regler, hvis bussen er indrettet til kørestolsbrugere og/eller andre bevægelseshæmmede.

 

Foranlediget af Stig Langvads henvendelse har mit ministerium rettet henvendelse til samtlige trafikselskaber og bedt om en redegørelse for, hvordan området håndteres.

Samtidig har jeg inviteret Stig Langvad til et snarligt møde med henblik på at drøfte problemstillingen.

 

Med venlig hilsen

 

 

Carina Christensen