Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EJB/ J.nr. 2008-2551

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 06.05.2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 30. januar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 143 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 143:

 

”Vurderer ministeren løbende, om Ankestyrelsens principafgørelser afspejler ministerens og Folketingets intentioner, eller om de giver anledning til ændringer af gældende love og bekendtgørelser?”

 

 

Svar:

 

Velfærdministeriet følger Ankestyrelsens principafgørelser og refererer i vidt omfang disse i ministeriets vejledninger på det sociale område.

 

Ministeriet er i den forbindelse opmærksomt på, om afgørelser måtte pege i retning af, at Ankestyrelsen på baggrund af ordlyden af lovtekst eller bekendtgørelse opfatter gældende ret anderledes end intentionen med den pågældende bestemmelse, og om en afgørelser på den baggrund kan give anledning til overvejelser om ændring af lovgivningen.

 

Som et aktuelt eksempel kan nævnes L 151, der blev fremsat d. 28. marts i år.  § 1, nr. 2 indeholder en ændring af § 15 a om opsat pension i lov om social pension. Dette forslag er foranlediget af, at Ankestyrelsen i principafgørelse P-23-06 afgjorde, at en person efter lovens ordlyd var berettiget til opsat pension, selvom det på forhånd var klart, at den pågældende ikke ville opfylde beskæftigelseskravet.

 

Formålet med de gældende regler om opsat pension, som trådte i kraft 1. juli 2004, var at give de ældre en økonomisk tilskyndelse til at fortsætte på arbejdsmarkedet i væsentlig omfang. Det strider mod intentionerne med loven, hvis pensionen kan opsættes af grunde som ikke har nogen forbindelse med personens deltagelse på arbejdsmarkedet. Dette er baggrunden for den foreslåede præcisering af bestemmelserne om opsat pension i L 151.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Pernille Christensen