Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

FHA/ J.nr. 2008-688

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 29. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. januar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 119 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 119:

 

”Ministeren bedes begrunde, hvorfor Danmark ikke har tiltrådt den frivillige protokol om at deltage i det internationale klagesystem i forhold til krænkelser af handicapkonventionen.”

 

 

Svar:

 

Den frivillige protokol gør det muligt for enkeltpersoner at klage til en FN-komité, hvis man mener, at et land overtræder handicapkonventionen.

 

Baggrunden for ikke at tiltræde tillægsprotokollen på nuværende tidspunkt er, at FN’s handicapkonvention indeholder en række økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, som kan fortolkes mere eller mindre vidtgående.

 

Så længe der ikke foreligger en fortolkningspraksis om omfanget af de forpligtelser, som de deltagende stater kan blive pålagt vedrørende de økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, finder regeringen det ikke hensigtsmæssigt at tiltræde tillægsprotokollen.

 

Der er dog grund til at pege på, at det fremgår af konventionen, at de deltagende stater skal sende periodiske rapporter til en uafhængig komité, som oprettes i tilknytning til FN’s handicapkonvention. Komiteen vil på baggrund af disse rapporter gennemføre løbende eksaminationer af, hvordan den enkelte stat, herunder Danmark, efter komiteens opfattelse lever op til sine forpligtelser.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Munk Petersen