Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

THA/ J.nr. 2008-690

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 8. februar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. januar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 117 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 117:

 

”Under henvisning til vedlagte artikel fra Vejle Amts Folkeblad den 16. januar 2008 "Handicappede uden sprog svigtes" bedes ministeren redegøre for, om det efter reglerne i serviceloven kan være en betingelse for ret til ledsageordningen, at den handicappede selv skal kunne bede om at få hjælp?”

 

 

Svar:

 

Jeg kan oplyse, at ledsageordningen efter servicelovens § 97 omfatter personer, der på grund af betydelig og varigt nedsat funktionsevne ikke kan færdes udenfor hjemmet uden ledsagelse.

 

Ved vurderingen af, om en person har ret til ledsageordning, skal der, jf. også Ankestyrelsens principafgørelse C-25-00, lægges vægt på:

-          At ansøgeren ikke kan færdes alene udenfor hjemmet pÃ¥ grund af en betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

-          At ansøgeren kan efterspørge individuel ledsagelse uden socialpædagogisk indhold.

-          At ansøgeren kan give udtryk for – ikke nødvendigvis verbalt – et ønske om at deltage i forskellige aktiviteter, og om ansøgeren er bevidst om indholdet i aktiviteten.

 

Det vil sige, at også personer uden verbalt sprog kan være omfattet af ledsageordningen, hvis de er i stand til at give udtryk for et ønske om at deltage i forskellige aktiviteter.

 

Denne betingelse må ses i sammenhæng med formålet med ledsageordningen, som er at medvirke til normalisering og integration i samfundet af personer med funktionsnedsættelse. Ledsageordningen skal ses som et led i bestræbelserne på at øge handicappedes muligheder for selvstændighed, valgfrihed og ansvar for egen tilværelse.

 

Personer med handicap har som andre behov for at kunne komme hjemmefra, gøre indkøb og deltage i kulturelle og sociale aktiviteter uden altid at skulle bede familie, venner eller medarbejdere i bomiljøet om hjælp. Både for personer, der lever et relativt aktivt liv og for andre, der lever mere isoleret, er det formålet med ordningen at medvirke til, at de kan deltage i aktiviteter udenfor hjemmet efter eget valg.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann