Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JET/ J.nr. 2007-6883

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. februar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 17. januar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 110-111 (SOU Alm. del).

 

­

 

Spørgsmål nr. 110:

 

”Ministeren bedes, i forlængelse af ministerens anerkendelse af, at Kommu­nal­reformen har haft negative konsekvenser for specialrådgivningen på handicapområdet, foreløbigt at redegøre for, hvordan udviklingen har været på de øvrige sociale områder, som blev ændret med kommunalreformen.”

 

Svar:

 

Jeg er ikke enig i, at kommunalreformen har haft negative konsekvenser for specialrådgivningen på handicapområdet, men jeg kan konstatere – ud fra meldinger fra brugerorganisationer – at der er kommuner, som har problemer med at give deres borgere den tilstrækkelige specialrådgivning.

 

Det er en del af kommunalreformen på det sociale område, at Folketinget vil få en redegørelse for og vurdering af udviklingen i kommunerne i hvert af årene 2008-2010. Der er nemlig nedsat et udviklingsråd i hver region, som i en 4-årig overgangsperiode skal følge og drøfte udviklingen på både det sociale område og på specialundervisningsområdet. Udviklingsrådene består af repræsentanter for kommunerne, brugerne og regionen. Udviklingsrådene skal senest den 1. maj 2008 sende deres redegørelser til mig og undervisningsministeren.

 

Jeg vil på baggrund af de redegørelser, som jeg modtager fra udviklingsrådene, fremsende en samlet redegørelse og vurdering af udviklingen til Folketinget ultimo maj 2008. Denne vil også omfatte en mere samlet vurdering af specialrådgivningen.

 

En redegørelse fra mig nu vil kortslutte denne proces - ikke mindst til ulempe for alle de brugerorganisationer, der er en del af udviklingsrådene – og som herigennem har mulighed for at give deres mening til kende.

 

Spørgsmål nr. 111:

 

”Ministeren bedes fremlægge en køreplan for det politiske arbejde omkring

forbedring af VISO‑ordningen.”

 

Svar:

 

Jeg kan henvise til svaret på spørgsmål 97, hvoraf det bl.a. fremgår, at det er aftalt med KL og Danske Regioner, at der skal foretages en samlet vurdering af VISOs virke på baggrund af de første års erfaringer.

 

På baggrund af denne vurdering, og på baggrund af de redegørelser, jeg har fået fra udviklingsrådene, vil jeg tage stilling til, hvilke ændringer der skal ske af rammerne for VISO.

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

 

/Karin Ingemann Â