Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

HBM/ J.nr. 2008-414

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. februar 2008

 

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. januar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 108 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 108:

 

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Viborg Stifts Folkeblad den 7. november 2007 "22 år, psykisk syg og ludfattig". Finder ministeren det rimeligt, at Henning, der er for psykisk syg til at arbejde, skal leve af en indkomst under fattigdomsgrænsen, alene fordi han ikke har en psykisk sygdom inden for lige præcis det skizofrene spekter m.v., der giver ret til en højere kontanthjælp?”

 

 

Svar:

Jeg skal indledningsvist slå fast, at der ikke eksisterer en officiel fattigdomsgrænse i Danmark.

 

Reglerne om kontanthjælp hører under Beskæftigelsesministeriet. Derfor har jeg bedt beskæftigelsesministeren om bidrag til besvarelsen. 

 

Beskæftigelsesministerens har oplyst følgende:

 

”Jeg har stor forståelse for de store problemer, som unge, der har en psykisk lidelse kæmper med. Det gør derfor også indtryk at læse den vedlagte artikel om tilværelsen for en ung mand med en psykisk sygdom.

 

Unge mennesker, der har psykiske sygdomme, skal have hjælp til at overvinde de problemer, som deres sygdom fører med sig. Det er imidlertid min klare opfattelse, at vi bedst hjælper unge med psykiske lidelser gennem en aktiv og målrettet indsats. Højere kontanthjælpssatser er efter min mening i de fleste tilfælde ikke et egnet middel, når vi skal hjælpe unge mennesker i gang med et indholdsrigt liv med arbejde eller uddannelse. Jeg mener tværtimod, at det kan betyde, at vi fastholder dem på den passive forsørgelse.”

 

Jeg kan henholde mig til denne udtalelse.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen