Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MAC/ J.nr. 2007-6571

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 12. december 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. november 2007 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 1 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 1:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra PS LANDSFORENING pårørende til spiseforstyrrede, jf. alm. del - bilag 15.

 

Spørgsmålet har tidligere været stillet i folketingsåret 2007-08, 1. samling, jf. SOU alm. del - spm. 54.”

 

 

Svar:

 

I PS LANDSFORENINGs oplæg i forbindelse med foretræde for Folketingets Socialudvalg den 13. december 2007 beskrives forskellige problemområder, som foreningen mener, at regeringen bør tage op eller styrke yderligere.

 

Velfærdsministeriet har følgende overordnede bemærkninger til henvendelsen:

 

Den egentlige behandling af mennesker med spiseforstyrrelser hører under Sundheds- og Forebyggelsesministeriet. Sociale tilbud kan være et supplement til den sundhedsmæssige behandling, ligesom tilbuddene kan benyttes i rehabiliteringsfasen.

 

Regeringen er meget opmærksom på nødvendigheden af en fortsat forstærket indsats mod spiseforstyrrelser. Mennesker, der lider af en behandlingskrævende spiseforstyrrelse, har som alle andre patienter adgang til behandling i sundhedsvæsenet. Og som på alle andre områder i sundhedsvæsenet er der også i behandlingen af spiseforstyrrelser behov for løbende at udvikle de behandlingsmæssige tilbud.

 

Igennem de senere år er der sat meget fokus på indsatsen over for personer med spiseforstyrrelser. Det kan i den forbindelse bl.a. nævnes, at Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en rapport med anbefalinger til en bedre organisering og behandling af spiseforstyrrelser. Regeringen aftalte i efteråret 2004, sammen med en række partier i Folketinget at afsætte 30 mio. kr. årligt med det formål at styrke indsatsen på området i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Med samme aftale blev der afsat yderligere 200 mio. kr. over en 4-årig periode til en målrettet nedbringelse af ventetider til undersøgelse og behandling af psykisk syge børn og unge. Hertil kommer, at der i aftalen om amternes økonomi for 2005 blev udtrykt enighed om, at amterne indenfor det afsatte økonomiske råderum kan prioritere en øget indsats for sindslidende, herunder en øget indsats for børn og unge med spiseforstyrrelser.

 

På det sociale område er der i perioden 2000-2006 blevet afsat i alt 41,1 mio. kr. via satspuljen til en social indsats mod spiseforstyrrelser.

 

Disse midler er blandt andet brugt til etablerings- og driftsstøtte til det private sociale behandlingstilbud AIDA, udarbejdelse af materiale om spiseforstyrrelser, efteruddannelsesforløb for pårørende og fagpersoner, diverse rehabiliteringsaktiviteter og støtte til Landsforeningen mod Spiseforstyrrelsers telefoniske støtte- og kontaktpersonordning. Endvidere er der givet støtte til etablering og drift af selvhjælpsgrupper og pårørendegrupper. PS LANDSFORENING har siden 2005 modtaget en kombineret drifts- og aktivitetsstøtte på ca. 0,5 mio. kr. årligt fra disse midler.

 

Midlerne er nu opbrugt, og der vedlægges en status for anvendelsen af de afsatte midler til orientering.

 

Også psykiatriaftalerne prioriterer indsatsen over for mennesker med spiseforstyrrelser. Med psykiatriaftalen for 2003-2006 blev der afsat 1 mia. kr., heraf 600 mio. kr. på sundhedsområdet, til forankring og fortsat udbygning at tilbudene til mennesker med sindslidelser, blandt andet en forbedring af indsatsen for personer, der lider af spiseforstyrrelser. De resterende 400 mio. kr. blev afsat til forbedring af de sociale støtteforanstaltninger for sindslidende.

 

Som et led i den nye Psykiatriaftale 2007-2010 blev der afsat 9,2 mio. kr. til en social indsats over for spiseforstyrrelser. Puljen til social indsats over for personer med spiseforstyrrelser blev fordelt i sommeren 2007 til projekter om forebyggelse, opsporing og tidlig indsats, rehabilitering (efterværn), efteruddannelse af personale og støtte til bruger- og pårørendeforeninger. Der er ligeledes afsat midler til en erfaringsopsamling af resultaterne af projekterne.

 

Regeringen har således fokus på både behandlingsindsatsen og den sociale indsats i forhold til spiseforstyrrelser, og forebyggelse, behandling og rehabilitering af spiseforstyrrelser er et højt prioriteret område.

 

Med hensyn til efteruddannelse af fagpersoner, der beskæftiger sig med mennesker med spiseforstyrrelser, er Velfærdsministeriet enigt i, at det er meget vigtigt, at der til stadighed er et højt kvalificeret personale. Derfor blev der også givet midler til diverse efteruddannelsesprojekter fra puljen til social indsats over for personer med spiseforstyrrelser, bl.a. fik Kolding Pædagogseminarium et tilskud til efteruddannelse af kommunale nøglepersoner.

 

PS LANDSFORENING rejser kritik af dette projekt i henvendelsen til Socialudvalget.

 

Velfærdsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at Kolding Pædagogseminarium i november 2007 henvendte sig til ministeriet på baggrund af bl.a. en række negative reaktioner fra deltagerne på informationsdagen om efteruddannelsen. Kolding Pædagogseminarium oplyste i brevet, at ønsket er at skabe et uddannelsestilbud, der bygger på en høj faglighed, dokumentation og videnskabelighed. Indsats mod spiseforstyrrelser er imidlertid et område, der er meget forskellige tilgange til, og seminariet er bevidst om, at disse forskellige tilgange kan være med til at vanskeliggøre mulighederne for at udbyde et uddannelsestilbud, hvor alle potentielle deltagere vil være fuldstændig enige i alle metoder og viden. Ministeriet godkendte, at Kolding Pædagogseminarium revurderer uddannelsestilbuddet, og seminariet er nu i gang med at udarbejde et nyt indhold i efteruddannelsestilbuddet og overvejer ligeledes udskiftning blandt underviserne. Dermed håber seminariet, at kursustilbuddet bliver et tilbud, hvor alle relevante personer i målgruppen som udgangspunkt ønsker at deltage.

 

PS LANDSFORENING rejser i henvendelsen også forslag om, at unge under 25 år med anoreksi og bulimi skal have højeste kontanthjælpsydelse i lighed med unge med skizofreni eller borderline. Foreningen har allerede kontaktet beskæftigelsesministeren og andre politikere på området. Velfærdsministeriet har derfor ikke kommentarer til dette forslag.

 

Landsforeningen foreslår endvidere, at unge med spiseforstyrrelser, der er under uddannelse, skal have adgang til den særlige handicapydelse fra SU-Styrelsen. Ordningen hører under Undervisningsministeriet. Velfærdsministeriet kan oplyse, at betingelsen for at få det særlige handicaptillæg til SU er, at der er tale om en varig psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse.

 

Velfærdsministeriet kan oplyse, at der i begyndelsen af december 2007 blev givet bevilling til administrationen i PS LANDSFORENING på 150.000 kr. i hvert af årene 2008 og 2009.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Peter Juul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilag vedlagt:

Status af 6. december 2007 for den sociale indsats mod spiseforstyrrelser 2000-2007 inkl.