Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 8 af 30. november 2007.

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL)

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Lise Bo Nielsen

                        


Spørgsmål: Ministeren anmodes om at tilsende udvalget en liste over vedtagne skattelove, der siden regeringens tiltræden i 2001 har indeholdt begunstigelser for aktieejere.

 

Svar: Folketinget har siden 2001 vedtaget en række skattelove, som på forskellig vis har indvirket på de økonomiske forhold for personer og selskaber i deres egenskab af aktionærer. Der er bl.a. gennemført ændringer for at tilpasse regelsættet til EU-retten og ændringer for at hindre en utilsigtet anvendelse. Andre ændringer beror på et helt bevidst ønske fra regeringens side om en anden regulering. Dette gælder bl.a. bedre regler for generationsskifte og ikke mindst forenklingen af aktieavancebeskatningsreglerne for personer.

Efter min opfattelse giver det ikke et fair beskrivelse af forholdene for aktionærer alene at opregne de elementer ud, hvor der isoleret er tale om en lempelse. I omtalen neden for er  derfor medtaget alle lovændringer med direkte konsekvenser for aktionærer.

Lovændringer med det formål at indføre en ny og bedre regulering

Realiserede tab på aktier, der er undergivet kildeartsbegrænsning (kun fradrag i aktiegevinst og udbytter) kunne tidligere kun fremføres til modregning i 5 år. Herefter bortfaldt muligheden for at få fradrag for sit realiserede tab. Denne tidsbegrænsning er blevet ophævet, således at aktionæren ikke mister retten til fradrag for sine realiserede aktietab, jf. lov nr. 313 af 21. maj 2002.

For at forbedre mulighederne for generationsskifte er der indført regler om succession ved overdragelse af aktier til nære medarbejdere og den såkaldte pengetankregel er ændret, således at der kan ske succession, selv om andelen af finansielle aktiver eller indtægter udgør op til 75 pct. mod tidligere kun op til 50 pct., jf. henholdsvis lov nr. 394 af 6. juni 2002 og lov nr. 1580 af 20. december 2006.

Som et led i forenklingen af reglerne om aktieavancebeskatning er der indført en generel beskatning af personers gevinst og tab på almindelige aktier – den hidtidige skattefrihed for små beholdninger af børsnoterede aktier blev således ophævet. Samtidig blev beskatningen ved personers salg af aktier med en ejertid på under 3 år ændret fra beskatning som kapitalindkomst til beskatning som aktieindkomst, hvilket ikke nødvendigvis i alle tilfælde er en lempelse. Ændringerne blev gennemført ved lov nr. 1413 af 21. december 2005.

Der er indført adgang til, at skattefri aktieombytning, spaltning, tilførsel af aktiver og fusion kan gennemføres uden tilladelse fra SKAT. Adgangen udgør et alternativ til det stadig gældende tilladelsessystem. Reglerne betyder, at det for mange aktionærer, selskaber og koncerner ikke længere er nødvendigt at søge om tilladelse til skattefri omstrukturering. Disse aktionærer kan dermed spare administration og ressourcer ved ikke at skulle søge om tilladelse og vil samtidig hurtigere og lettere kunne tilpasse deres koncernstruktur efter ændrede markedsmæssige vilkår. Udformningen af reglerne – herunder værnsreglerne - betyder, at det særligt er de aktionærer og selskaber, der omstrukturerer med henblik på at opretholde den nye struktur i længere tid, der med fordel vil kunne gøre brug af den lettere adgang. Ændringerne er gennemført ved lov nr. 343 af 18. april 2007.

I forbindelse med nedsættelse af selskabsskattesatsen fra 28 til 25 pct. er der indført et ekstra trin for beskatning af aktieindkomst, således at aktieindkomst, der overstiger 102.600 kr. (2008) beskattes med 45 pct. Herved opnås, at den tilsigtede lempelse af beskatningen af selskabet ikke samtidig medfører en gunstigere stilling for selskabets aktionærer. Det ekstra trin er kombineret med en overgangsregel, således at avance optjent under den højere selskabsskattesats fortsat højst beskattes med 43 pct.. Efter overgangsreglen opgøres en særlig overgangsaldo, hvorefter beskatning med 45 pct. først bliver aktuel, når overgangssaldoen er opbrugt. Ændringerne er gennemført ved lov nr. 540 af 6. juni 2007.

Lovændringer for at sikre overensstemmelse med EU-retten

Implementering af ændring af moder-/datterselskabsdirektivet, hvorved kravet til minimumsejerandel for selskabers modtagelse af skattefrit udbytte er nedsat til 20 pct. fra 1. januar 2005, til 15 pct. fra 1. januar 2007 og til 10 pct. fra 1. januar 2009, jf. lov nr. 1375 af 20. december 2004.

Implementering af ændring til fusionsskattedirektivet, hvorved definitionen af aktieombytning er udvidet, således at der også kan foretages skattefri aktieombytning, hvis selskabet i forvejen er indehaver af flertallet af stemmerettighederne, jf. lov nr. 1182 af 12. december 2005.

Ved personers fraflytning til et andet EU-medlemsland er kravet om, at henstand med betaling af fraflytterskatten kun kan opnås mod sikkerhedsstillelse, ophævet, jf. lov nr. 121 af 31. marts 2004.

Aktieavancebeskatningsloven indeholdt en værnsregel vedrørende investeringer igennem udenlandske investeringsselskaber. Denne er afløst af en ny regel om investering gennem investeringsselskaber, som omfatter både danske og udenlandske investeringsselskaber. Den nye regel omfatter en snævrere kreds af selskaber end den gamle, men til gengæld er der nu tale om en operativ regel modsat den gamle værnsregel, som nærmest var af prohibitiv karakter. Ændringen er gennemført ved lov nr. 407 af 1. juni 2005.

Lovændringer for at hindre en utilsigtet anvendelse.

Reglerne om fraflytterbeskatning af personer er blevet udvidet til også at omfatte aktier ejet af mindretalsaktionærer, og som på fraflytningstidspunktet havde været ejet i mindre end 3 år, jf. lov nr. 394 af 28. maj 2003.

Det er blevet tydeliggjort, at der ikke er fradrag for det (skattetekniske) tab, der opstår som følge af et selskabs annullering af egne aktier, jf. lov nr. 358 af 19. maj 2004.

Selskabers afstÃ¥else af aktier til det udstedende selskab omfattes altid af aktieavancebeskatningsloven, nÃ¥r selskabet opfylder betingelserne for at kunne modtage skattefrit udbytte fra det udstedende selskab. Dvs. afstÃ¥elsessummen kan ikke behandles som udbytte. Ændringen er gennemført ved lov nr. 344 af 18. april 2007.Â