Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 76 af 23. januar 2008.

(Alm. del).

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Ivar Nordland

                        


Spørgsmål: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. januar 2008 fra Elisabeth Sandberg vedrørende bemærkninger til lovforslag L 13, jf. alm. del – bilag 59.

 

Svar: Elisabeth Sandberg har den 22. januar 2008 fremsendt en ny henvendelse til skatteudvalget vedrørende det nu vedtagne lovforslag om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien (L 13).

Hun henviser først til foreningen REDAN’s pressemeddelelse af 11. juli 2007, hvor foreningen skulle have påvist, at Danmarks sociale udgifter bliver reduceret ved, at danske pensionister flytter til Frankrig og Spanien. Hun nævner også REDAN’s henvisning til oplysninger fra velfærdskommissionen om, at skatterne fra ældregruppen ikke vil være i stand til at betale de offentlige udgifter til dækning af denne gruppes behov.

Jeg vil blot henvise til mit tidligere svar om, at jeg ikke er enig i REDAN’s tal, jf. mine bemærkninger (L 13 – bilag 26) til REDAN’s henvendelse af 30. november 2007 og mit svar til REDAN (L 26 – bilag 8) på foreningens henvendelse om det tidligere lovforslag.

Elisabeth Sandberg henviser derefter til læge Mogens Lyngshøjs henvendelse til udvalget og en artikel om, at norske kommuner sender deres ældre på plejehjem i Spanien. Hun forstår ikke, hvorfor jeg ønsker at beskatte de sociale pensioner og derved muligvis stoppe personer i at flytte til syden med mulighed for et langt bedre liv i form af et bedre helbred.

Hun gør desuden opmærksom på, at personer, som har boet en periode i udlandet, er langt ringere stillet, idet de ikke får fuld folkepension.

Hun henviser endvidere til en udtalelse fra Skatteministeriet i forbindelse med pressemeddelelsen den 29. juni 2007 om bemyndigelse til en eventuel opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomsterne om, at man ikke går efter folkepensionerne.

Hun nævner, at det først kom frem ved genfremsættelsen af lovforslaget, at jeg også ønsker at beskatte sociale pensioner. Hun beder mig forklare det pludselige holdningsskifte.

Mit svar er, at der ikke er noget pludseligt holdningsskifte. Det fremgik også af det første lovforslag om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomsterne med Frankrig og Spanien (L 26, fremsat 11. oktober 2007), at Danmark ønsker ret til at beskatte danske sociale pensioner. Det er helt i overensstemmelse med nyere danske dobbeltbeskatningsoverenskomster, som alle medfører dansk beskatning af danske sociale pensioner. Det fremgår f.eks. af overenskomsterne med Østrig og Kroatien, jf. lovforslag L 12 og L 14.

Jeg vil i øvrigt bemærke, at pensionister i udlandet, som får nedsat folkepension på grund af tidligere bopæl i udlandet, og som ikke har anden dansk indkomst, betaler en meget lille skat af denne pension, idet personfradraget får større betydning, jo lavere indkomsten er.

Pressemeddelelsen af 27. juni 2007 angik et politisk forlig om private pensionsordninger. Udtalelserne i forbindelse hermed angik derfor private pensioner og ikke sociale pensioner.

Jeg har ikke noget ønske om at hindre danske pensionister i at flytte til udlandet, men jeg ønsker på den anden side ikke, at der skal være en skattemæssig tilskyndelse til at flytte.