Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 406 af 3. oktober 2008. Spørgsmål er stillet efter ønske fra Klaus Hækkerup (S).

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Lene Skov Henningsen

                        


Spørgsmål:

Der ønskes en redegørelse for CO2-kvotesystemet og for mulighederne for at bortauktionere kvoterne. Det ønskes i den forbindelse oplyst, hvornår en eventuel bortauktion tidligst vil kunne gennemføres, og hvad indtægterne herved skønnes at være.

 

Svar:

I henhold til EU’s CO2-kvotedirektiv har medlemsstaterne mulighed for at tildele gratiskvoter til de kvoteomfattede virksomheder, så længe medlemsstaterne overholder EU’s specifikke krav om reduktion af CO2-emissioner.

Medlemsstaterne er selv ansvarlige for, hvordan disse reduktionskrav opfyldes. Det sker rent praktisk ved, at de enkelte medlemsstater udarbejder såkaldte nationale allokeringsplaner. De nuværende nationale allokeringsplaner dækker perioden 2008-2012.

Den 23. januar 2008 fremlagde EU-Kommissionen et forslag til en ny klima- og energipakke. I forslaget indgår bl.a. en revision af kvotedirektivet.

Kommissionen foreslår en harmonisering af tildeling af kvoter for alle EU’s kvoteomfattede virksomheder inden for EU’s CO2-emissionshandelssystem (ETS) efter 2012, hvor de nuværende nationale allokeringsplaner udløber. Antallet af kvoter en medlemsstat vil få tildelt afhænger af omfanget af kvoteomfattede emissioner i basisåret 2005. Dertil kommer, at Kommissionen lægger op til, at en væsentlig andel af CO2-kvoterne bortauktioneres med virkning fra 2013. Konkret foreslår Kommissionen, at elproducenter fra 2013 ikke længere tildeles gratiskvoter, og at gratiskvoter i industrien og varmesektoren udfases fra 2013 til 2020. Øvrige kvoter auktioneres bort.

Hovedparten af provenuet fra auktionering af kvoterne tilfalder ifølge forslaget medlemsstaterne.

Med Kommissionens forslag om en reduktion af CO2-udledningerne i EU med 20 pct. og en antagelse om en kvotepris på 225 kr. pr. tons CO2, vil Danmark i 2013 kunne opnå et provenu på ca. 3 mia. kr. i 2013 stigende til ca. 5 mia. kr. i 2020 i takt med at gratiskvoterne udfases. Tallene er dog behæftet med stor usikkerhed omkring kvotepris, spørgsmålet om størrelsen af CO2-reduktionsmål, basisår mv.

Regeringen har besluttet, at et fremtidigt nettoprovenu fra auktionering af CO2-kvoter skal øremærkes til opfølgning på Skattekommissionens arbejde.