Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 37 - 39 af 11. december 2007. Spørgsmålene er stillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Birgitte Christensen

                         


Spørgsmål 37: Ministeren bedes oplyse, hvad det tabte skatteprovenu forventes at være som følge af den i regeringsgrundlaget foreslåede skattefritagelse af arbejdsgiverbetalte idræts- og fitness-omkostninger?

Svar: Det fremgår af regeringsgrundlaget, at såvel offentlige som private arbejdsgivere skal kunne tilbyde medarbejdere gratis motion i for eksempel fitnesscentre eller i idrætsforeninger, uden at medarbejderne beskattes.

Der er endnu ikke taget stilling til det nærmere indhold i en sådan skattefritagelse, og der kan derfor endnu ikke siges noget om provenuvirkningen af skattefritagelsen.

 

Spørgsmål 38: Ministeren bedes oplyse det forventede tabte skatteprovenu på et såkaldt ”idrætsfradrag”, hvor alle danskere gives mulighed for fradrag på for eksempel 1.000 kr. om året for kontingenter til idræt- og fitnesstilbud?

Svar: Provenuvirkningen af et sådant fradrag vil afhænge af, dels hvor mange der vil udnytte fradraget, dels hvordan fradraget konkret udformes med hensyn til fradragsværdi m.v.

Der er et betydeligt antal danskere, der dyrker en eller anden form for motion. Dansk Idræts-Forbund har i alt ca. 1,6 mio. medlemmer, der aktivt dyrker sport/motion. I Kulturministeriets Kulturvaneundersøgelse har knap 60 pct. af de adspurgte angivet, at de regelmæssigt dyrker sport eller motion. Ca. 13 pct. går regelmæssigt i motions-center.

Provenutabet må denne baggrund antages at kunne blive betydeligt, idet et mere konkret provenuskøn dog vil kræve flere oplysninger om fradragsordningens konkrete udformning. Samtidigt vil fradragsordningen kunne have afledte positive konsekvenser i form af bedre sundhed m.v. for personer, der som følge af skattefritagelsen begynder af dyrke motion.

Spørgsmål 39: Ifølge Ledernes Hovedorganisation har 15 pct. af de privatansatte ledere et tilbud om idræt eller motion som del af deres lønpakke. Ministeren bedes oplyse, hvad det forventede indtægtstab vil være, såfremt disse ledere alle trækker deres idræts- og fitness-udgifter fra i skat som følge af skattefritagelsen af arbejdsgiverbetalte motionstilbud?

Svar: Det fremgår af Ledernes Hovedorganisations publikation ”Lederløn 2007”, at 15 pct.  af de ca. 13.600 privat ansatte medlemmer – eller ca. 2.000 personer - har angivet, at de får idræts- og motionstilbud betalt af arbejdsgiveren. Der er ikke angivet nogen værdi af disse tilbud i publikationen, ligesom det ikke er angivet, om motionstilbuddet er på arbejdspladsen eller uden for. Hvis tilbuddene omfatter motionstilbud uden for arbejdspladsen vil de som udgangspunkt efter de gældende regler være skattepligtige som anden lønindkomst.

Der er ikke fra regeringens side taget stilling til det nærmere indhold i en skattefritagelse af arbejdsgiverbetalt motion. Der kan derfor ikke siges noget om provenuvirkningen af skattefritagelsen i den angivne situation.