Til
Folketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 385 af 4. september 2008. (Alm. del).
Spørgsmål er stillet efter ønske fra Colette L. Brix (DF)
Kristian Jensen
                                          / Lise Bo Nielsen
                       Â
Vil ministeren redegøre for, hvad det vil koste at ligestille repræsentationsudgifter med reklaÂmeÂudgifter, idet repræsentationsudgifter i dag kun kan fratrækkes med en fjerdedel, mens reklameudgifter kan fratrækkes fuldt ud?
Svar:
Der er i dag som hovedregel kun begrænset fradrag for udgifter til repræsentation, jf. ligningslovens § 8, stk. 4, idet repræsentationsudgifter kun kan fradrages med 25 pct. af de afholdte udgifter.
Repræsentationsudgifter er typisk udgifter, som en skatteyder afholder for at få afsluttet forretninger eller for at tilknytte eller bevare forretningsforbindelser, og de afholdes over for personer, som ikke er knyttet til virksomheden som medarbejdere. Repræsentationsudgifter er oftest udgifter til måltider, restaurationsbesøg, tobaks- og drikkevarer, gaver og opmærksomheder over for forretningsforbindelser og deres familier, afholdelse af jubilæer, fødselsdage og forretningsindvielser samt endvidere udgifter til underholdning og fornøjelser og deltagelse, f.eks. i rejser, udflugter og ferieophold.
I svaret på spørgsmål 384 (alm. del – 2. samling 2007/08) er det skønnet at virksomhedernes udgift til hotelophold og restaurationsbesøg udgør ca. 11,2 mia. kr. årligt (2009 - niveau). Der foreligger ikke opgørelser over størrelsen af virksomhedernes udgifter til de elementer, der herudover er omfattet af den begrænsede fradragsret. Antages det rent skønsmæssigt, at de samlede udgifter omfattet af det begrænsede repræsentationsfradrag udgør 15 mia. kr., vil det umiddelbare provenutab på indkomstskatten ved en ophævelse af 25 pct.s begrænsningen i fradragsretten udgøre ca. 2,8 mia. kr. årligt Det er her forudsat, at der samtidig gives mulighed for fuld afløftning af momsen, jfr. spørgsmål 384.
Provenutabet vil dog blive reduceret ved tilbageløb i form af større udbytte- og avanceskatter samt øget moms og forbrugsafgifter fra aktionærernes øgede afkast. Dette skønnes på langt sigt at reducere provenutabet til ca. 1,7 mia. kr. årligt.