Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 375 af 1. september 2008. Spørgsmål er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Ivar Nordland

                        


Spørgsmål 375:

”Ministeren bedes kommentere artiklerne: ”Grænsekommunerne vil have pendlerskat” i Flensborg Avis den 29. august side 4 og ”Udenlandsk arbejdskraft koster dyrt” fra Nyhedsmagasinet Danske Kommuner den 27. august. Herunder bedes ministeren bekræfte, at skatteindtægter fra grænsependlere alene går til staten.”

 

Svar:

Det fremgår af begge de to nævnte artikler, at grænsependlere, der bor i Tyskland og arbejder i Danmark, påfører de danske kommuner visse udgifter til f.eks. sygedagpenge og børnepasning, mens deres skattebetaling alene går til staten. Aabenraa Kommunes borgmester Tove Larsen er i begge artikler citeret for en udtalelse om, at hun ikke finder denne fordeling af skatteindtægter rimelig.

Jeg kan bekræfte, at skatteindtægter fra grænsependlere tilfalder staten.

Til og med 2006 modtog kommunerne en andel af skatten fra de begrænset skattepligtige, dvs. personer, der bor i udlandet og arbejder i Danmark. Som led i finansieringsomlægningerne i forbindelse med kommunalreformen blev disse regler ændret, således at hele skatteprovenuet fra disse personer tilfalder staten.

I bemærkningerne til lovforslaget (L 207 fremsat den 29. marts 2006) fremgik det herom: ”Da der kun er en meget begrænset og usystematisk sammenhæng mellem indtægter og udgifter fra de begrænset skattepligtige foreslås som led i udmøntningen af aftale om en kommunal finansieringsreform, at det fulde provenu af de begrænset skattepligtiges indkomster tilfalder staten.”

Â