Til

Folketinget - Skatteudvalget

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 372 og 373 af 27. august 2008, stillet af Benny Engelbrecht (S).

(SAU alm. del).

 

 

        Kristian Jensen

           

          /Lene Skov Henningsen

 

                         


Spørgsmål 372:

”Ministeren bedes i forlængelse af besvarelsen på spm. 304 ‑ hvoraf det bl.a. fremgår, at det kan være vanskeligt at afgøre, om en person, der arbejder for en virksomhed, er ansat som lønmodtager i virksomheden eller arbejder for virksomheden som selvstændig ‑ redegøre for, om det i sådanne vanskelige afgørelser forholder sig således, at der skal foreligge en ansættelseskontrakt for lønmodtageren, samt om vedkomne i de tilfælde, hvor der er tale om en selvstændigt erhvervsdrivende, skal være registreret i tønderregistret for udenlandske selvstændige, idet der er momspligt på arbejde udført i Danmark og registreringspligt i mindst 1 år i hjemlandet?”

 

Svar:

Spørgsmålet synes at bygge på den forudsætning, at samarbejdsparten enten er lønmodtager eller selvstændig. Men der er en glidende overgang mellem de yderpunkter, der udgøres af henholdsvis egentlige lønmodtagere og egentlige selvstændigt erhvervsdrivende. F.eks. kan en sælger, en konsulent eller en håndværker i nogle tilfælde være svær at indpasse som enten lønmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende. Der er jo som udgangspunkt aftalefrihed her i landet. Og afgørelsen af, om der er tale om en lønmodtager, en selvstændig erhvervsdrivende eller noget andet afhænger af, hvilke retsregler denne sondring skal holdes op imod.

 

Det afgørende er som udgangspunkt heller ikke, om bilens ejer er lønmodtager eller selvstændig, men hvilken aftale, der er indgået om virksomhedens ret til at råde over bilen. Det forhold, at bilens ejer er ansat som lønmodtager på almindelige vilkår udløser ikke en ret for virksomheden til at råde over lønmodtagerens bil. Det skal aftales særlige vilkår herom.

 

Det er i dag sådan, at hvis det er aftalt, at en dansk virksomhed kan råde over en bil, der tilhører en anden, i mere end 6 måneder, så skal bilen registreres i Centralregisteret for Motorkøretøjer med virksomheden som bruger. Dette gælder, uanset om bilen er dansk eller udenlandsk.

 

Eksempelvis skal en dansk virksomhed, der leaser en bil i udlandet for mere end 6 måneder, lade bilen registrere i Centralregisteret for Motorkøretøjer, hvis bilen bruges her i landet.

 

 

Spørgsmål 373:

Ministeren bedes oplyse, om det vil være lovligt for en dansk statsborger at flytte til Sverige eller Tyskland, købe en bil og udføre de i spørgsmål 304, 305 og 306 nævnte transportopgaver, uden at der i så fald skal betales dansk afgift for brug af et i udlandet registreret køretøj?

 

Svar:

En dansk statsborger kan flytte til udlandet og så føre sin bil, der er registreret i det nye land, her i landet. Der skal i sådanne tilfælde ikke betales registreringsafgift eller brændstofforbrugs-/vægtafgift her til landet af bilen.

 

Men det forudsætter, at den pågældende reelt har opgivet sin bopæl her i landet, og dermed er blevet hjemmehørende i det nye land. Afgørelsen heraf beror på en konkret vurdering. Det er normalt ikke nok blot at flytte adresse. Ægtefælle og børn skal som udgangspunkt flytte med.