Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 3 af 29. november 2007.

Spørgsmålet har tidligere være stillet i folketingsåret 2007-08, 1. samling, jf. SAU alm. del – spørgsmål 1).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /  Birgitte Christensen

                         


Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28. september 2007 fra Thyra Pallesen vedrørende børnefamilieydelse i forbindelse med High School ophold, jf. 2007-08, 1. samling, SAU alm. del – bilag 1.

Svar: Thyra Pallesen har spurgt udvalget, om det kan være rigtigt, at unge der tager et års udvekslingsophold mellem 9. klasse og f.eks. gymnasiet ikke får udbetalt børnefamilieydelse i det år, de er i udlandet.   

Jeg har modtaget nedenstående udtalelse fra Velfærdsministeriet, der på baggrund af sagen finder grundlag for at overveje en ændring af reglerne om børnetilskud og reglerne om børnefamilieydelse med henblik på, at der gives mulighed for udbetaling af ydelser under sådanne udlandsophold. Jeg kan tilslutte mig dette. 

Velfærdsministeriet har oplyst følgende:

”Loven om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnetilskud samt loven om en børnefamilieydelse blev ændret med virkning fra 1. januar 2004. For at kunne få udbetalt børnetilskud og børnefamilieydelse, blev det hidtidigt gældende krav, om at barnet skulle have hjemsted her i landet, ændret til, at barnet skal opholde sig her i landet.

Ved ophold her i landet forstås, at barnet har sin dagligdag her i landet. Hvis barnet opholder sig midlertidigt i udlandet som led i et uddannelsesforløb, der sigter på at forbedre barnets muligheder for at klare sig under fortsat ophold her i landet, vil kravet om ophold her i landet ikke være til hinder for udbetaling af børnetilskud og børnefamilieydelse.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at der fx kan ”være tale om, at barnet for at styrke dets sproglige færdigheder eller dets viden om internationale forhold i et år eller et semester følger en uddannelse i udlandet. Der vil blive lagt vægt på, om opholdet kan betragtes som et supplement til et igangværende uddannelsesforløb i Danmark. Ved vurdering af, om opholdet i udlandet er led i et sådant uddannelsesforløb, må kommunen tage udgangspunkt i forældrenes redegørelse om formålet med opholdet i udlandet. I tvivlstilfælde bør der tages kontakt til den uddannelsesinstitution her i landet, der senest har haft kontakt med barnet.”

Ankestyrelsen har i en konkret sag ( B-1-06) truffet afgørelse om, at et High School ophold i USA ikke indgik som et led i et uddannelsesforløb, der sigtede på at forbedre et barns muligheder for at klare sig  under fortsat ophold her i landet. Der var derfor ikke ret til børnetilskud og børnefamilieydelse til en kvinde i forbindelse med hendes datters High School ophold af 11 måneders varighed.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at formålet med opholdet var, at det skulle erstatte folkeskolens 10. klasse i Danmark. Opholdet kunne således ikke betragtes som et supplement til et igangværende uddannelsesforløb i Danmark.

Ankestyrelsen har overfor Velfærdsministeriet uddybende oplyst, at der i den offentliggjorte sag er lagt vægt på, at opholdet på High School i USA er sket efter afslutning af grunduddannelsen, men før påbegyndelse af gymnasiet. Dvs. ikke som supplement til et igangværende uddannelsesforløb.

På baggrund af den praksis, der har udviklet sig på området, vil Velfærdsministeriet se på reglerne og overveje, om der er grundlag for at ændre reglerne med henblik på at sikre, at der kan udbetales børnetilskud og børnefamilieydelse også i de tilfælde, hvor et uddannelsesforløb i udlandet, der sigter på at forbedre barnets muligheder for at klare sig under fortsat ophold her i landet, ikke kan betragtes som et supplement til et igangværende uddannelsesforløb i Danmark.”