J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 08-082074
Dato : 30. juni 2008

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 284, 285 og 286 af 2. juni 2008.

(Alm. del).

 

Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Lennart Damsbo-Andersen (S)

 

 

 

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen


Spørgsmål 284:

"Ministeren bedes oplyse, hvor mange danske statsborgere og hvor mange udlændinge, der benytter sig af den i ligningslovens § 9 A, stk. 5 nævnte 12-måneders regel?"

 

Svar:

SKAT har oplyst følgende:

”12- måneders reglen i ligningslovens § 9 A, stk. 5 vedrører skattefri rejse- og befordringsgodtgørelser udbetalt af en arbejdsgiver.

 

Arbejdsgivere, offentlige myndigheder m.fl., som udbetaler skattefri rejse- og befordringsgodtgørelse efter reglerne i ligningslovens § 9 A, stk. 5, skal for hver enkelt indkomstmodtager indberette det udbetalte beløb i rubrik 48 på oplysningssedlen.

 

Oplysningssedlens rubrik 48 anvendes imidlertid også til indberetning af godtgørelser, der udbetales til lønmodtageren i medfør af ligningslovens § 9, stk. 5, befordringsgodtgørelse udbetalt efter ligningslovens § 9 B samt skattefri uddannelsesydelser omfattet af ligningslovens 31, stk. 3, nr. 3 og 4.

 

Da arbejdsgivernes indberetninger af skattefri rejsegodtgørelse efter ligningslovens § 9 A, stk. 5 ikke er specificeret og ikke indberettes i en selvstændig rubrik, er det ikke muligt at lave et systemmæssigt udtræk, som viser antallet af henholdsvis danske statsborgere og udlændige, som benytter den i ligningslovens § 9 A, stk. 5 nævnte regel.”

 

Jeg har derfor ikke mulighed for at oplyse udvalget om antallet af danske statsborgere og udlændige, som benytter sig af reglen i ligningslovens § 9 A, stk. 5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 285:

"I skatteministerens svar af 17. april 2008 på spørgsmål nr. S 1208 fremgår det at: ”Der begynder derfor en ny 12-måneders-periode, når en person skifter til et nyt, midlertidigt arbejdssted.” Af Ligningsvejledningen; Almindelig del 2008-2: A.B.1.7.1.1, fremgår det dog, at reglen også gælder hvis personen skifter arbejdsgiver på samme arbejdsprojekt. Gælder reglen således både, når en person skifter arbejdsgiver på samme arbejdsplads, såvel som når en person arbejder for samme arbejdsgiver på forskellige arbejdssteder?"

 

Svar:

SKAT har oplyst følgende:

”Rejsereglerne i ligningslovens § 9 A giver mulighed for, at en arbejdsgiver skattefrit kan godtgøre medarbejdernes rejseudgifter efter standardsatser. Alternativt kan medarbejderne foretage fradrag efter samme satser.

 

Det er afgørende for, om der kan ske udbetaling af skattefri rejsegodtgørelse, at arbejdsstedet er midlertidigt. Et arbejdssted kan i relation til benyttelse af standardsatserne for kost og småfornødenheder højest anses for midlertidigt i de første 12 måneder, der arbejdes på arbejdsstedet.

 

Såfremt der er tale om arbejde på et såkaldt projekt indenfor bygge- og anlægsbranchen, er der fastsat 3 specialregler, der nærmere angiver, hvornår der ved disse arbejdsopgaver påbegyndes en ny 12-måneders periode i relation til anvendelse af standardsatserne for kost mv.

 

Efter disse specialregler påbegyndes en ny 12-måneders periode ved arbejdsstedsskifte.

 

Et arbejdsstedsskifte anses for foretaget:

 

 

Når der arbejdes på bygge- og anlægsprojekter, begynder der således en ny 12-måneders periode, både når en arbejdstager skifter arbejdsgiver på samme byggeplads og når arbejdstageren arbejder for samme arbejdsgiver på forskellige byggepladser.

 

Ved arbejde på andre arbejdspladser skal der foretages en konkret vurdering af, om der reelt er tale om arbejde på et nyt midlertidigt arbejdssted.”

 

 


Spørgsmål 286:

"Åbner den i ligningslovens § 9 A, stk. 5 nævnte 12-månedersregel mulighed for, at man reelt kan arbejde stort set skattefrit på ubestemt tid, uanset om arbejdsstedet er stationært eller midlertidigt?"

 

Svar:

SKAT har oplyst følgende:

”Såfremt der er tale om et bygge- og anlægsprojekt, vil man efter 12 måneder på samme arbejdssted ikke længere kunne anvende standardsatsen for kost m.v. medmindre man er omfattet af reglerne om arbejdsstedsskifte, jf. svaret på spørgsmål 285.

 

Et stationært bygge- eller anlægsprojekt kan godt være et midlertidigt arbejdssted.

 

Om man gentagne gange kan påbegynde en ny 12-måneders periode ved at skifte arbejdsgiver uden at skifte arbejdssted, må bero på en konkret vurdering af, om der er tale om et reelt arbejdsgiverskifte.”