J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 08-072079
Dato : 2. juni 2008

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 240 af 8. maj 2008.

(Alm. del).

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen


Spørgsmål 240:

I artikel på dr.dk/Nyheder den 26. april 2008 "Politiet udskyder sager om

millionsvindel" fremgår det, at Peter Nørgaard, chefkonsulent erkender

problemerne med, at politiet på grund af manglende ressourcer har henlagt ca.

200 store sager om skatte‑ og afgiftsunddragelser uden at sagerne var

afsluttet.

Ministeren anmodes om at uddybe disse oplysninger, dels generelt, om

politireformen har medført, at større skatte‑ og afgiftssager henlægges af politiet,

dels nærmere at specificere antallet af skatte‑ og afgiftssager, der således er

henlagt, herunder om der er tale om

-         anmodning om bistand til undersøgelser og opklaring i verserende sager,

-         at politi (og anklagemyndigheden) ikke fÃ¥r rejst tiltale efter straffeloven i færdigbehandlede sager fra SKAT, hvor der foreligger færdig revisionsrapport,

-         sager, hvor SKAT har forsøgt at afslutte en sag med en administrativt tiltrÃ¥dt bøde efter skattekontrolloven, men hvor skatteyder ikke har ønsket en administrativ afgørelse, men ønsket at sagen afgøres ved domstolen, og hvor politiet ikke har fulgt SKATs anmodning om, at sagen afgøres ved domstolen, og skatteyder sÃ¥ledes slipper for straf.

 

Svar:

 

SKAT har oplyst, at det er korrekt, at chefkonsulent Peter Nørregaard har givet et interview til DR om de problemstillinger, politiet og SKAT oplever i forbindelse med gennemførelsen af politireformen.

 

Der var tale om flere ”research samtaler” samt et længere interview, som DR valgte at bringe nogle meget korte udsnit fra.

 

Peter Nørregaard udtalte sig alene om SKATs sager vedrørende økonomisk kriminalitet.  Det fremgår af artiklen, der henvises til i spørgsmålet, at der er henlagt 200 sager, fordi politiet ikke har ressourcer til at behandle dem. Dette er ikke rigtigt. Endnu er ingen sager henlagt!

 

De 200 sager om økonomisk kriminalitet drejer sig alene om i SKAT færdigbehandlede og anmeldte sager til politiet/anklagemyndigheden. Der er endvidere omkring 50 yderligere sager på vej.

 

Peter Nørregaard vurderede, at politiet vil tage flere sager op til en fornyet prioritering. Som følge heraf er det forventeligt, at ca. 20 til 30 procent af sagerne måske vil blive prioriteret anderledes – heraf vil nogle af sagerne muligvis blive henlagt. En sådan politimæssig prioritering betyder dog ikke, at påkrav og inddrivelse af unddragne skatter og afgifter bliver opgivet.

 

Peter Nørregaard præciserede endvidere, at sådanne prioriteringer ikke er usædvanlige. Dagligt prioriterer både SKAT og politiet, hvilke sager der skal løses med de ressourcer, der er til rådighed. Prioriteringen foretages især på nye potentielle sager; men også på igangværende.

 

Politiets 200 igangværende skatte- og afgiftssager om økonomisk kriminalitet er endvidere ikke umiddelbart alarmerende. Der er tale om omfattende og meget tunge sager, ofte med internationale relationer, som det tager lang tid at løse. 175 af sagerne kan henvises til årene 2006 og 2007.

 

Peter Nørregaard fortalte også, at SKAT – som politiet – har været gennem en større reform, der også medførte forbigående problemstillinger. Endvidere udtrykte han tilfredshed med politireformen, som forventes at give SKAT nemmere kontaktflader til politiet og dermed et bedre samarbejde.

 

Endeligt orienterede han om, at SKAT og politiet allerede har haft adskillige møder om det fremtidige samarbejde med de nye politikredse, og at der lokalt er indgået skriftlige aftaler herom.

 

Alt i alt tegnede Peter Nørregaard i interviewet et positivt billede af politisamarbejdet og de fremtidige samarbejdsrelationer, men han advarede også om, at SKATs indsatsstrategi vil generere endnu flere sager om økonomisk kriminalitet, og at det derfor er nødvendigt med et meget tæt samarbejde mellem økokrim politikredse og økokrim skattecentre for at kunne prioritere og løse sagerne i fællesskab. Politireformen forventes at styrke dette samarbejde.

 

For så vidt angår den del af spørgsmålet, der vedrører administrative bøder efter skattekontrolloven, og hvor skatteyder ikke har ønsket en administrativ afgørelse, men har ønsket sagen afgjort ved domstolene, forudsættes, at spørgeren med ordet ”politiet” mener ”politi og anklagemyndighed”.

 

I perioden fra 1. januar 2006 og til den 16. maj 2008 har SKAT i de 5 skattesamarbejder optalt i alt 16 sager, der er henlagt af politiet. Kun i en sag har politiet henlagt sagen uden en nærmere begrundelse. De øvrige sager er henlagt af politiet efter en realitetsvurdering (sigtedes forklaring i et retsmøde, bevisets stilling, indkomne nye oplysninger, sigtedes død).