Folketingets Skatteudvalg

Christiansborg

Finansministeren

29. november 2007

Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 1, SAU alm. del, af 28. november 2007.

Spørgsmål:

”Ministeren anmodes om skriftligt at redegøre for de punkter på dagsorden for ECOFIN-rådsmødet den 4. december 2007, der har interesse for udvalget.”

Svar:

”Indledningsvis henvises til Finansministeriets samlenotat vedr. ECOFIN-rådsmødet den 4. december 2007, som blev oversendt den 28. november 2007.

 

Direkte beskatning

 

Adfærdskodeks for erhvervsbeskatning

ECOFIN ventes at få en opdateret statusrapport fra den arbejdsgruppe, som overvåger, at EU-landene overholder adfærdskodeksen for erhvervsbeskatning.

 

Regeringen vil tage rapporten, der ikke giver anledning til særlige bemærkninger, til efterretning.

 

Kapitaltilførselsafgift

På baggrund af forslaget kan de syv lande, som i dag har en kapitaltilførselsafgift, fortsætte som hidtil, men det er samtidig hensigten at afskaffe kapitaltilførselsafgiften på lang sigt. Desuden vil medlemsstater, som i dag ikke har en kapitaltilførselsafgift, ikke kunne indføre en sådan fremover.

 

Forslaget vil ikke have nogen direkte betydning for Danmark, da en sådan afgift allerede blev afskaffet her i landet i 1993, og der i øvrigt ikke er nogen interesse i, at den genindføres.

 

Regeringen støtter forslaget, da kapitaltilførselsafgiften er en hindring af den fri bevægelighed for kapital.

 

 


Moms

 

Nedsat moms (generelt)

Sagen omhandler de kommende regler for medlemsstaternes anvendelse af nedsatte momssatser, der skal træde i kraft den 1. januar 2011, og Kommissionen har på den baggrund opfordret til, at ECOFIN drøfter rammer og principper herfor.

 

Regeringen arbejder for at få økonomisk rationelle aspekter ind i EU’s politik vedrørende nedsatte momssatser, og at de fælles regler derfor bør differentieres efter skadevirkningerne på det Indre Marked. Det er også relevant at drøfte effektiviteten og administrative byrder ved anvendelse af nedsat moms til fremme af sektorpolitiske mål.

 

Nedsat moms (forlængelse)

Sagen blev sidst drøftet på mødet i ECOFIN i november. Der blev imidlertid ikke truffet nogen beslutning.

 

Sagen omhandler undtagelser fra momsdirektivets regler om nedsatte momssatser. Flere af de nye medlemslandes undtagelser udløber i 2007 og 2008 og Kommissionen har i den forbindelse fremsat forslag om at forlænge nogle af disse undtagelser frem til 2011.

 

Regeringen arbejder fortsat arbejde for at begrænse anvendelsesområdet for nedsat moms mest muligt.

 

Bekæmpelse af momssvig

Kommissionen ventes at fremlægge en rapport om det fortsatte arbejde med at udvikle elementer i en anti-svigsstrategi inden for rammerne af det gældende momssystem. På det grundlag ventes formandskabet samtidig at fremlægge et udkast til konklusioner.

 

Det centrale i rådskonklusionerne ventes bl.a. at være en opfordring til medlemsstaterne om at drøfte mulighederne for, at alle medlemsstater får national lovgivning, der gør dem i stand til strafferetligt at forfølge svindlere, selv om provenutabet som følge af svindelen alene falder i et eller flere andre EU-lande. Et andet centralt element ventes at være en angivelse af retningslinjer for Kommissionens videre arbejde med anti-svigsstrategien inden for rammerne af det gældende momssystem.

 

Regeringen kan støtte udkastet til rådskonklusioner.

 

Momspakken

ECOFIN drøftede senest sagen i november, hvor Luxembourg fortsat ikke kunne tilslutte sig, at fjernsalg af elektroniske ydelser, teleydelser m.v. skal momses i forbrugslandet i stedet for i oprindelseslandet.

 

Sagens kerne er, at moms er en forbrugsafgift, og momsning af salg skal derfor også ske i forbrugslandet. Luxembourg vil givetvis opleve et lavere provenu som følge af formandskabets forslag, da landet ikke længere vil kunne opkræve moms af tjenester, der forbruges uden for Luxembourg. Derimod tilfalder provenuet imidlertid de lande, hvor ydelsen forbruges.

 

Det er muligt, at der vil kunne findes en løsning med momsning i forbrugslandet ved fjernsalg af elektroniske ydelser mv. for Luxembourg med ikrafttrædelse inden for nogle år.

 

Regeringen vil arbejde for, at indrømmelserne til Luxembourg bliver så begrænsede som muligt.

 

Formandskabet ventes at forelægge pakken til endelig vedtagelse.”

 

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen