Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 990 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 990 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ad artikel i Jydske Vestkysten 3/8-08: "Sagerne hober sig op hos politiet":

-        Mener ministeren, at det skitserede problem er generelt for flere politistationer?

-        Giver det skitserende problem ministeren anledning til at overveje ændringer i forhold til politireformen?

-        Mener ministeren stadig, at den generelle ide om sponsorvagter kan fastholdes?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Rigspolitiet kan på baggrund af den løbende kontakt med politikredsene oplyse, at der periodevis i visse politikredse har været en ophobning af uafsluttede straffesager.

 

Politikredsene har fokus på dette arbejdsområde med det sigte at søge forholdene normaliseret med acceptable sagsbehandlingstider.

 

Dette mål søges nået dels ved organisatoriske personaleomlægninger i politikredsene, dels ved midlertidig ansættelse af yderligere personale mv.

 

Politikredsene har ved organiseringen af de politimæssige opgaver fundet det hensigtsmæssigt, at personale fra andre afdelinger bistår ved løsningen af beredskabsafdelingernes arbejdsopgaver (”sponsorvagter”). Der kan f.eks. være tale om, at personale fra andre afdelinger periodevis udfører tjeneste på de nye vagtcentraler. Politikredsene vurderer løbende personaletildelingen til forskellige områder, herunder om den valgte løsning med sponsorvagter er hensigtsmæssig.

 

For så vidt angår forholdene i Syd- og Sønderjyllands Politi – som er den direkte anledning til spørgsmålet – har politikredsen oplyst, at behandlingen af straffesager har været fulgt tæt, siden politikredsen i begyndelsen af december 2007 overgik til drift i en ny organisation.

 

Selv om der siden dette tidspunkt er konstateret en stigning i antallet af verserende straffelovssager i politikredsen, viser en opgørelse pr. 1. juli 2008, at antallet af verserende sager pr. medarbejder i lokalpolitiet ikke overstiger den sagsmængde, som en sagsbehandler må forventes at kunne have til behandling.

 

Med henblik på yderligere at styrke sagsbehandlingen på politikredsens lokalpolitistationer har Syd- og Sønderjyllands Politi med virkning fra den 23. juni 2008 iværksat et forsøg på lokalpolitistationerne i Varde og Tønder. I forbindelse med forsøget overføres medarbejderne på de nævnte stationer fra de lokale beredskaber til lokalpolitiet, der til gengæld indgår med et antal patruljer i politikredsens samlede beredskab. Herefter er der ingen beredskabsafdeling på disse to politistationer. Det er forventningen, at forsøget bl.a. vil bidrage til at nedbringe antallet af verserende straffelovssager på de nævnte lokalpolitistationer.  Såfremt forsøget bliver en succes, vil Syd- og Sønderjyllands Politi overveje, om ordningen skal gøres permanent og udvides til politikredsens øvrige lokalpolitistationer.

 

Politikredsen vurderer, at sponsorvagter er nødvendige med henblik på at sikre det fornødne beredskab. Hertil kommer, at sponsorvagter bidrager til, at beredskabet råder over kvalificeret efterforskningskompetence i forbindelse med behandling af alvorlige straffesager, som indgår uden for normal åbningstid. De hidtidige erfaringer har da også vist, at der med sponsorvagter finder en gunstig vidensdeling sted - særligt i forhold til den indledende efterforskning på gerningssteder.

 

Syd- og Sønderjyllands Politi er imidlertid meget opmærksom på, at frekvensen af sponsorvagter ikke er for høj. Politikredsen har på den baggrund løbende justeret politikredsens vagtplan for det kørende beredskab med henblik på at reducere lokalpolitiets andel af sponsorvagter. Der er i øvrigt forventningen, at frekvensen af sponsorvagter for den enkelte medarbejder i lokalpolitiet yderligere vil blive reduceret i takt med den kendte tilgang af politipersonale til politikredsen. Det skal for god ordens skyld bemærkes, at der i Syd- og Sønderjylland ikke indgår personale i sponsorvagter fra efterforskningsafdelingen.

 

Det tilføjes, at Rigspolitiet har fundet, at anvendelsen af sponsorvagter har kunnet udgøre et fornuftigt og hensigtsmæssigt redskab med henblik på at tilpasse personaleressourcerne til de foreliggende opgaver. Politikredsene har i forbindelse med de løbende justeringer af organisationen øje for at reducere omfanget af sponsorvagter.

 

Spørgsmålet om politikredsenes anvendelse af sponsorvagter vil blive behandlet i den redegørelse om politireformen, som Rigspolitiet er i gang med at udarbejde.”