Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 960 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. juli 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 960 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Kan der udarbejdes en ekstra, uvildig børnesagkyndig udtalelse fra en anden, hvis den ene forælder er utryg ved den? Hvornår er en udtalelse ikke anvendelig?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har ved besvarelsen lagt til grund, at spørgsmålet vedrører de børnesagkyndige undersøgelser, som er udarbejdet på statsforvaltningens foranledning, jf. forældreansvarslovens § 33, stk. 1.

 

Det er op til statsforvaltningen at beslutte, hvilken betydning en indsigelse fra en forælder vedrørende en børnesagkyndig undersøgelse skal have for den fortsatte behandling af sagen.

 

Hvis en forælder anmoder statsforvaltningen om, at der bliver udarbejdet en ny børnesagkyndig undersøgelse i sagen, afgør statsforvaltningen, om der er grund til dette. Hvis statsforvaltningen afviser anmodningen, kan beslutningen påklages til Familiestyrelsen, når statsforvaltningen har truffet en afgørelse om samværet.

 

Der indgår som udgangspunkt altid en børnesagkyndig undersøgelse i sagsbehandlingen, men statsforvaltningen afgør, hvilken betydning undersøgelsen har for afgørelsen. Kun i helt særlige tilfælde, f.eks. hvis det vurderes, at undersøgeren er inhabil, vil statsforvaltningen se bort fra undersøgelsen og iværksætte en ny børnesagkyndig undersøgelse.

 

Er der punkter i undersøgelsen, der er uklare, eller som i øvrigt giver anledning til spørgsmål, kan statsforvaltningen indhente en supplerende udtalelse fra undersøgeren.