Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 957 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. juli 2008.

 

 

 

Lene Espersen

 

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 957 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvad kan ministeren oplyse om boligforholdene og lokaliteternes stand på afd. "Arken" på Renbæk Statsfængsel, herunder opholdsrum mm?”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at afdeling ”Arken” på Statsfængslet Renbæk oprindelig er en gammel landbrugsbygning fra ca. 1936 bestående af en hovedbygning og en staldbygning. Begge bygninger fremstår noget slidte.

 

Hovedbygningen er renoveret flere gange og indrettet til kontorer og opholdslokaler for personalet. Bygningen anvendes desuden som centralvagt for fængslet, hvor både de indsatte og de besøgende skal henvende sig, når de skal ind eller ud af fængslet. Der er endvidere etableret venterum for de indsatte samt et besøgsrum.

 

Den tidligere staldbygning anvendes i dag som belægsafdeling. Den har en kapacitet på 15 pladser, som er fordelt på 7 dobbeltceller og en enkeltcelle. Afdelingen er den eneste i fængslet med dobbeltceller, og de bliver kun belagt med to indsatte, hvis der ikke er ledige pladser andre steder i fængslet. Derudover visiteres kun indsatte med korte straffe, normalt under 2 måneder, til denne afdeling.

 

Belægsafdelingen er som hovedbygningen renoveret flere gange. Køkkenet blev således renoveret med nyt inventar, kogeø og gulvvarme i 1999. Der er endvidere lagt klinker i køkkenet og på gangene.

 

På cellerne er der laminat på gulvene, og væggene blev vandskuret og malet for ca. 2½ år siden. I den nordlige del af afdelingen er fængslet i øjeblikket ved at indrette besøgsrum for børn og familier.

 

På afdelingens 1. sal er der dels etableret opholdsstue for de indsatte, dels en skole, som består af 2 skolestuer og 2 edb-lokaler. Derudover er der indrettet kontor for personalet samt arkiv.