Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 949 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. juli 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Birgit Thostrup Christensen

 


Spørgsmål nr. 949 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Efter den seneste tids ulykker i forlystelsesparker – senest hvor en 8-årig dreng kom alvorligt til skade i Fårup Sommerland – mener ministeren da, at der er behov for at revurdere godkendelsesprocedurerne for forlystelserne, således at det sikres, at godkendelserne af disse forlystelser lever op til en høj grad af sikkerhed?”

 

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Godkendelse af forlystelsesapparater foretages efter reglerne i bekendtgørelse nr. 502 af 17. juni 2005 om offentlige forlystelser som ændret ved bekendtgørelse nr. 1326 af 14. december 2005. 

 

Reglerne indebærer, at et forlystelsesapparat inden godkendelse og ibrugtagning skal undersøges af en særlig akkrediteret virksomhed. Den akkrediterede virksomhed udsteder på baggrund af undersøgelsen en tilsynsbog, hvoraf det skal fremgå, at forlystelsesapparatet er synet til sikring af, at benyttelsen ikke frembyder fare for publikum eller for det personale, der skal betjene det.

 

Herudover skal forlystelsesapparatet synes af den akkrediterede virksomhed en gang årligt inden ibrugtagning, og forlystelsesapparater, der kan indebære en særlig risiko for publikum eller personale, skal endvidere synes en gang årligt ved uanmeldt syn.

 

Politiets godkendelse af et forlystelsesapparat og tilladelse til drift af apparatet gives på baggrund af den attesterede tilsynsbog samt oplysninger om forsikringsforhold mv.

 

Rigspolitiet er ikke i besiddelse af statistiske oplysninger, der nærmere kan belyse omfanget af uheld i forbindelse med anvendelse af forlystelsesapparater. Oplysninger, som Rigspolitiet har modtaget fra politikredsene, tyder umiddelbart på, at omfanget er meget begrænset.

 

På baggrund af de ulykker, der i sommerens løb er sket med forskellige forlystelsesapparater, vil Rigspolitiet imidlertid gennemgå godkendelsesprocedurerne – herunder navnlig de tekniske undersøgelser, der foretages af de akkrediterede virksomheder – med henblik på at vurdere, hvorvidt der er behov for en skærpelse af procedurerne.”