Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 942 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. juli 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

fg. justitsminister

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 942 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Finder ministeren, at det bidrager til den resocialiserende opgave, at Vestre Fængsel og Statsfængslet Østjylland nu vil gennemføre besøg med glasrude mellem den indsatte og de besøgende?”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgens har oplyst følgende:

 

Reglerne om besøg til indsatte fremgår af straffuldbyrdelseslovens §§ 51-54, af bekendtgørelse nr. 737 af 25. juni 2007 om adgangen til besøg m.v. til indsatte, der udstår fængselsstraf eller forvaring i kriminalforsorgens institutioner (besøgsbekendtgørelsen), og af bekendtgørelse nr. 738 af 25. juni 2007 om ophold i varetægt (varetægtsbekendtgørelsen).

 

Det følger af reglerne, at der i konkrete tilfælde ud fra ordens- eller sikkerhedsmæssige hensyn kan meddeles afslag på besøg, ligesom det ud fra de samme hensyn kan bestemmes, at besøg skal gennemføres under overværelse af personale.

 

Det har ikke været hensigten med ordningen om besøgsrum med rudeadskillelse i Statsfængslet Østjylland og Vestre Fængsel, at de indsattes besøgsmuligheder, herunder muligheden for fysisk kontakt, har skullet begrænses i forhold til de gældende regler. Det har derimod været hensigten, at den nye ordning kan være et tilbud til den indsatte og den besøgende i de tilfælde, hvor institutionen, f.eks. på grund af indsmuglingsrisiko, i medfør af ovennævnte regler agter at meddele afslag på besøg eller bestemme, at besøg skal gennemføres under overværelse af personale i institutionen.

 

I overensstemmelse hermed er Statsfængslet Østjylland og Vestre Fængsel instrueret om, at glasrudebesøg kun må tilbydes i situationer, hvor den indsatte efter hidtidig praksis står til at få afslag på besøg, eller hvor der ellers vil blive fastsat vilkår om overværelse af besøget, og den indsatte foretrækker besøg med glasrude frem for personaleoverværelse.

 

Det skal bemærkes, at direktoratet har betinget tilladelsen af, at Statsfængslet Østjylland og Vestre Fængsel indtil videre fremsender månedlige opgørelser over brugen af de omtalte besøgsrum, herunder om antal gange de benyttes, om baggrunden for anvendelsen – altså om det har været som alternativ til afslag på besøg eller som alternativ til overværet besøg – samt en opgørelse over, hvor mange der ikke har ønsket at tage imod tilbudet om muligheden for såkaldt ”glasrudebesøg”.

 

Direktoratet finder således ikke, at ordningen i Statsfængslet Østjylland og Vestre Fængsel, hvorefter indsatte og besøgende kan tilbydes at anvende besøgsrum med glasrudeadskillelse, strider mod Kriminalforsorgens resocialiseringsopgave.

 

Jeg kan henholde mig til det, som Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst.