Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 936 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. juli 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 936 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Kan ministeren oplyse, om det er korrekt, at man i Storbritannien har en task force, der i forbindelse med, at britiske statsborgere lider overlast i muslimske lande, rykker ud til det pågældende land og tilbagetager den eller de pågældende personer, og kan ministeren oplyse præcis, hvordan ordningen fungerer?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”De britiske myndigheder har over for Rigspolitiet oplyst, at der ikke eksisterer en task force som beskrevet i spørgsmålet.

 

Storbritannien vil imidlertid i tilfælde, hvor britiske statsborgere har været udsat for kriminelle handlinger i andre lande, yde sædvanlig konsulær bistand med henblik på at sætte de pågældende personer i kontakt med relevante lokale myndigheder og eventuelt pårørende i Storbritannien. Man vil alene i helt særlige tilfælde afholde de udgifter, der er forbundet med hjemrejsen til Storbritannien.

 

De britiske myndigheder har samtidig oplyst, at man har oprettet en såkaldt Forced Marriage Unit, der yder bistand til britiske statsborgere, der er blevet – eller frygter at blive – tvunget til at indgå et ægteskab i udlandet. Der vil i disse sager, under hensyn til omstændighederne i den enkelte sag og den tvungnes sårbarhed, kunne ydes en bistand, der går videre end den ovenfor beskrevne. For nærmere oplysninger om Forced Marriage Unit henviser de britiske myndigheder til www.fco.gov.uk/forcedmarriage.”