Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 927 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. juli 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 927 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvordan forholder ministeren sig til, at man i politikredsene hævder, at lokalkendskabet som følge af den nye struktur forsvinder i løbet af 5 år, og at viden dermed går tabt?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, som jeg kan henholde mig til:

 

”Organiseringen af de politimæssige opgaver i de nye politikredse er i overensstemmelse med bemærkningerne i forslag til lov om ændring af retsplejeloven mv. (politi- og domstolsreformen) side 89 organiseret i en beredskabsafdeling, en efterforskningsafdeling og i lokalpolitiet.

 

Beredskabsafdelingerne, der har døgnvagttjeneste, har til opgave at løse politikredsenes samlede beredskab vedrørende hastende udrykningskrævende opgaver.

 

Der er i alle politikredsene etableret en moderne og it-understøttet vagtcentral, hvorfra alle udrykningsopgaver i hele politikredsen disponeres. I tilslutning til etableringen af vagtcentralerne er der i alle politikredse installeret et særligt udviklet flådestyringssystem i de egentlige patruljebiler. Flådestyringssystemet giver personalet på vagtcentralen et godt overblik over den geografiske placering af de kørende patruljebiler, ligesom systemet gør det lettere for førerne af patruljebilerne at finde frem til en konkret geografisk position i politikredsen.

 

Medarbejderne i beredskabsafdelingerne møder på arbejde enten på kredsens hovedpolitistation eller på en af kredsens øvrige politistationer.

 

Politikredsenes efterforskningsafdelinger varetager efterforskningen af de alvorligere og komplicerede sager. Det gælder bl.a. drab, grov vold mv. og efterforskning af organiseret kriminalitet som menneskehandel, økonomisk kriminalitet, alvorligere narkosager og it-kriminalitet. Medarbejderne i efterforskningsafdelingerne vil bl.a. afhængig af politikredsenes lokalemæssige forhold typisk være placeret på politikredsenes hovedpolitistation. Lokalkendskab vil typisk være af mindre betydning for løsningen af de større efterforskningsopgaver.

 

Politikredsenes lokalpoliti varetager alle de politiopgaver i lokalområderne, som ikke bliver løst af personalet i beredskabsafdelingerne eller i efterforskningsafdelingerne. For at løse lokalpolitiets opgaver er det hensigtsmæssigt, at personalet har det nødvendige lokalkendskab og de nødvendige kontakter til befolkningen, foreninger mv. i lokalsamfundet.

 

Netop for at sikre det nødvendige lokalkendskab er personalet i lokalpolitiet tjenestegørende både på politikredsenes hovedpolitistationer og på politiets øvrige politistationer i politikredsene, typisk på de politistationer, som også fandtes inden politireformens gennemførelse.

 

Det er Rigspolitiets sammenfattede opfattelse, at politiet med den beskrevne organisationsmodel har sikret, at dansk politi også efter politireformens gennemførelse har det nødvendige lokalkendskab, som er en forudsætning for at give befolkningen en god politimæssig betjening.”