Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 909 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. juni 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 909 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål nr. S 1961 og 1964 indhente en udtalelse fra Rigspolitiet, der er egnet til at besvare de stillede spørgsmål?”

 

Svar:

 

De nævnte folketingsspørgsmål vedrører en artikel i Urban den 17. juni 2008 om udviklingen i kriminalitet begået af unge efterkommere mellem 20 og 29 år.

 

I de to spørgsmål blev der spurgt om, hvad der foretages for at komme den uheldige udvikling til livs, og hvad min holdning er til udviklingen.

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet om indsatsen for at forebygge og bekæmpe kriminalitet:

 

”Det kan mere overordnet oplyses, at dansk politis initiativer ikke er rettet mod specifikke persongrupper, der udvælges alene på baggrund af national oprindelse. Der fokuseres derimod på specifikke kriminalitetstyper og geografiske områder, hvor der er et politimæssigt behov for en særlig indsats.

 

Politiet arbejder således analytisk og problemorienteret. Et analytisk og problemorienteret politi er karakteriseret ved, at indsatsen målrettes mod at forebygge og løse reelle politimæssige problemer – det vil sige skabe målbare resultater.  I den forbindelse skal politiet anvende størsteparten af sine udadvendte ressourcer til målrettede og forebyggende indsatser frem for mere rutinemæssig patruljering på tider og steder, hvor der ikke nødvendigvis er behov for det.

 

Den seneste opgørelse over prioriteringen af de målrettede og forebyggende indsatser viser, at politiet i 1. halvår 2008 var 7,8 procent mere på gaden i forbindelse med målrettede og forebyggende indsatser end i 1. halvår 2006.

 

De målrettede og forebyggende indsatser er rettet mod specifikke kriminalitetstyper og geografiske områder, herunder følgende indsatsområder, der særligt er prioriteret i politiets og anklagemyndighedens flerårsaftale for 2007 – 2010:

 

-           bandekriminalitet

-           organiseret kriminalitet

-           prostitutionens bagmænd samt ofrene for menneskehandel og rufferi

-           illegal arbejdskraft”

 

Det siger sig selv, at kriminalitet – navnlig begået af børn og unge – er et meget bekymrende samfundsproblem, som alle relevante aktører må gøre deres yderste for at forebygge og bekæmpe. Ønsket om at sikre den bedst mulige indsats på dette område er da også baggrunden for den kommission vedrørende ungdomskriminalitet, som regeringen nedsatte i december 2007, og som for nylig afgav delbetænkning om forældreansvar.

 

Særligt hvad angår indsatsen mod banderelateret kriminalitet kan jeg henvise til min besvarelse af 23. september 2008 af spørgsmål nr. S 2476 stille af medlem af Folketinget Astrid Krag (SF).

 

Jeg kan ligeledes henvise til min forgængers besvarelse den 26. februar 2008 af Retsudvalgets samrådsspørgsmål H og M om ungdoms- og bandekriminalitet. I udkastet til samrådstale, der blev sendt til Retsudvalget ved besvarelsen den 11. marts 2008 af spørgsmål nr. 418 (Alm. del), redegøres der således indgående for politiets strategi over for bandekriminalitet og utilpassede unge - både hvad angår den ”bløde” del med forebyggende og kriminalpræventive tiltag og den ”hårde” del med hurtige og konsekvente reaktioner.