Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 908 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. juni 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

fg. justitsminister

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 908 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes oplyse, om statsforvaltningen er ansvarlig for at inddrage de oplysninger, der måtte komme fra eksempelvis daginstitutionen i den endelige afgørelse om samvær og længden herpå, og om retten på tilsvarende måde er ansvarlig for at sikre, at oplysningerne indhentes og bruges ved afgørelsen.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet kan oplyse, at statsforvaltningen skal sikre et fyldestgørende faktisk grundlag, før der træffes afgørelse i en samværssag. Bliver forældrene ikke enige om samværet ved den indledende behandling af en sag, skal statsforvaltningen derfor sørge for at tilvejebringe de oplysninger, der er nødvendige for at kunne træffe en afgørelse til barnets bedste. Statsforvaltningen er kun forpligtet til at indhente oplysninger, som skønnes at være relevante for sagen.

 

Tilvejebringelsen af et forsvarligt oplyst beslutningsgrundlag i samværssager tager udgangspunkt i en inddragelse af barnet og en belysning af barnets perspektiv.

 

Barnets perspektiv kan belyses på flere måder, blandt andet ved samtaler med barnet, børnesagkyndige erklæringer m.v. Det er en forudsætning, at det sker på den mest skånsomme måde for barnet. Der kan således også være situationer, hvor statsforvaltningen vurderer, at barnet ikke bør inddrages direkte i sagen, og hvor barnets perspektiv i stedet skal belyses på anden måde. Udtalelser m.v. fra eksempelvis barnets daginstitution vil kunne være en vigtig og nødvendig del af sagens oplysning og vil kunne fungere som en indirekte inddragelse af barnet.

 

Domstolene er ligesom statsforvaltningerne forpligtet til at sikre, at barnets perspektiv er belyst, sådan at den afgørelse, der træffes efter forældreansvarsloven, er bedst for barnet.

 

Efter retsplejelovens § 450 a kan retten i sager om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær udpege en børnesagkyndig til at deltage i forberedende møder, og retten kan med henblik på at opnå forlig blandt andet bede den børnesagkyndige om at indhente oplysninger fra eksempelvis barnets daginstitution. Dette kan dog kun ske med forældrenes samtykke.

 

Efter retsplejelovens § 450 b kan retten i sager, som omhandler spørgsmål om samvær, træffe bestemmelse om bevisførelsen. Retten har således et selvstændigt ansvar for, at sagen er tilstrækkeligt oplyst, og parterne kan ikke gennem deres påstande, anbringender og bevisførelse tilrettelægge sagens behandling.

 

Ved oversendelsen af en sag til retten skal statsforvaltningen medsende eventuelle erklæringer eller udtalelser, der er indhentet til brug for sagens behandling i statsforvaltningen.