Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 906 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 906 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes redegøre for baggrunden for, at politistationen i Hanstholm skal lukkes, og hvordan dette hænger sammen med principperne om, at politiet skal være tæt på borgerne, jf. politireformen.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Rigspolitiet om en udtalelse, der har oplyst følgende:

 

”Politidirektøren i Midt- og Vestjyllands Politi har over for Rigspolitiet oplyst, at der i dag er to landpolitiassistenter i Hanstholm. Begge landpolitiassistenter går på pension i 2008. Politiet i Hanstholm har til huse i lejede lokaler i Hanstholm by, hvor der er etableret en politiekspedition. Lejemålet er under opsigelse, idet lokalernes vedligeholdelsesmæssige standard er meget ringe.

 

Politidirektøren i Midt- og Vestjyllands Politi har endvidere oplyst, at landpolitiassistenterne holder åbent i politiekspeditionen på hverdage fra kl. 9.00 til kl. 11.00 og om torsdagen fra kl. 16.00 til kl. 17.00. Efter kommunerne har overtaget opgaverne med udstedelse af pas og kørekort, er antallet af ekspeditioner faldet drastisk såvel i Hanstholm som i de øvrige politiekspeditioner i Midt- og Vestjyllands Politi.

 

Landpolitiassistenterne er således hovedsagelig beskæftiget med optagelse af anmeldelser og efterfølgende sagsbehandling inden for særlovsområdet i distriktet. Opgaverne bliver tildelt landpolitiet af lokalpolitiet i Thisted. Til udrykningsopgaver bliver landpolitiet hovedsagelig brugt i forbindelse med mindre færdselsuheld på bivejene, behandling af butikstyverisager og administrativ sagsbehandling i forbindelse med dødfundne personer. Andre udrykningsopgaver kan forekomme, men det er flere gange konstateret, at det har været nødvendigt at sende en beredskabspatrulje til assistance, når f.eks. berusede anholdte skal indbringes til politistationen i Thisted for detentionsanbringelse mv. I disse tilfælde har der således været tale om et overforbrug af ressourcer, idet beredskabspatruljen alene ville kunne have håndteret opgaven. Alle akutte og alvorlige udrykninger varetages i øvrigt af Midt- og Vestjyllands Politis beredskab, især af patruljer fra beredskabet i Thisted, hvis lokalkendskab i Hanstholm-området er omfattende.

 

Politidirektøren i Midt- og Vestjyllands Politi har efter en samlet vurdering af sags- og opgaveporteføljen for politiet i Hanstholm, herunder antallet af ekspeditioner i politiekspeditionen, omkostninger ved indgÃ¥else af et nyt lejemÃ¥l samt de tilfælde, hvor beredskabet alligevel er nødt til at assistere landpolitiet, fundet, at der ikke længere er behov for at opretholde en politiekspedition i Hanstholm. Politidirektøren vurderer endvidere, at det vil være mere hensigtsmæssigt at styrke lokalpolitiet i Thisted med de to Ã¥rsværk, der bliver ledige ved landpolitiassistenternes pensionering, end at opretholde landpolitistationen i Hanstholm.”Â