Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 898 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 898 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes oplyse Rigspolitiets estimering af omfanget/behovet for de såkaldte ”sponsorvagter” for at bemande beredskabet (i procent eller antal).”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitet, der har oplyst følgende:

 

”Sponsorvagter er vagter i beredskabet, som dækkes af medarbejdere fra andre afdelinger i politikredsen. Særligt arbejdsmiljømæssige forhold spiller ind, når kredsene vælger at bemande dele af beredskabets vagter med sponsorvagter. De medarbejdere, som ”sponserer” beredskabet, dækker således særligt aften- og nattevagter samt vagter i weekender og på helligdage. Dette medvirker til, at de faste medarbejdere i beredskabet kan holde flere weekender fri, og at antallet af helbredsbelastende vagter i aften- og nattetimerne kan nedbringes.

 

Rigspolitiet har ikke fastsat nogen norm for antallet af sponsorvagter til kredsenes beredskaber, men i vejledningen til arbejdstidsaftalen for politiets tjenestemænd er det generelt vedrørende tjenesteplanlægningen for skiftetjenesten bl.a. fastsat:

 

”Det er veldokumenteret, at skifteholdsarbejde udgør en væsentlig belastning af de ansattes arbejds­miljø. Dette gør sig også gældende for skiftearbejde i politiet.

 

[…]

 

Af hensyn til medarbejdernes sundhed og helbred skal skiftetjenesten […] i videst muligt omfang tilrettelægges i overensstemmelse med følgende anbefalinger:

 

-        Formindsk mængden af fast natarbejde (overvej rutiner og beredskabets størrelse)

-        Reducer antallet af nætter i træk; der bør kun arbejdes 2 – 4 nætter i træk

-        Undgå korte intervaller mellem to vagter

-        Planlæg for flest mulige friweekends

-        Tilstræb et fleksibelt system

-        Begræns afvigelser og informer i god tid om ændringer.”

 

 

Rigspolitiet har på baggrund af oplysninger fra politikredsene opgjort antallet af udførte vagter i politikredsenes beredskab i uge 24/2008, herunder hvor mange af de anførte vagter der er udført af medarbejdere fra andre afdelinger i politikredsene (sponsorvagter):

 

 

Antal vagter

Heraf sponsor

Nordjylland

516

49

Østjylland

558

33

Midt- og Vestjylland

596

62

Sydøstjylland

530

134

Syd- og Sønderjylland

568

79

Fyn

632

71

Sydsjælland og Lolland-Falster

537

36

Midt- og Vestsjælland

465

65

Nordsjælland

557

37

Københavns Vestegn

550

67

København

2375

28

Bornholm

61

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antallet af sponsorvagter til beredskabet kan variere over tid bl.a. som følge af, i hvor høj grad beredskabets normering er opfyldt.”