Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 868 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. juni 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

fg. justitsminister

/

 Ole Hasselgaard

 

 


Spørgsmål nr. 868 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes - gerne med inddragelse af konkrete eksempler - redegøre for, i hvilket omfang grooming via internettet, uden at det fører til egentlige seksuelle overgreb, er strafbar efter gældende ret?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet forstår spørgsmålet således, at der med ”grooming” sigtes til tilfælde, hvor en voksen opbygger et tillidsforhold til et barn, typisk via internet-chat, med henblik på senere at begå overgreb mod barnet.

 

Det fremgår af straffelovens § 21, at handlinger, som sigter til at fremme eller bevirke udførelsen af en forbrydelse, straffes som forsøg, når forbrydelsen ikke fuldbyrdes. De danske forsøgsregler kriminaliserer dermed bl.a. ethvert forsøg på seksuelle overgreb mod børn, således at såkaldt ”grooming” er strafbar i alle tilfælde, hvor en voksen tager kontakt til et barn med forsæt til at begå en forbrydelse af seksuel karakter omfattet af straffelovens bestemmelser herom.

 

Eksempelvis vil en person, der foretager ”grooming”, afhængig af de konkrete omstændigheder kunne straffes for forsøg på overtrædelse af straffelovens § 222 om samleje med et barn under 15 år.