Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 862 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 862 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Hvad er ministerens kommentarer til, at den lokale politiforening i Fredericia mener, at politireformens intentioner om at skabe mere synlighed lokalt langt fra er nået, og at det er nødvendigt for at forbedre servicen, at betjente har lokalt kendskab?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”I forbindelse med vedtagelsen af politireformen blev det besluttet, at Sydøstjyllands Politi ud over politistationen i Horsens skulle have døgnbemanding på politistationerne i Vejle og Kolding, mens politistationerne i Fredericia, Billund og Skanderborg ikke skulle være døgnbemandede.

 

Sydøstjyllands Politi gik den 1. februar 2008 over til den nye organisation. Udgangspunktet for organiseringen af Sydøstjyllands Politi er lokalpolitiet på de 6 politistationer, der som udgangspunkt løser alle politifaglige opgaver i lokalområdet. Hertil kommer kredsens centrale afdelinger, som yder støtte til lokalpolitiets opgaveløsning.

 

De centrale afdelinger i Sydøstjyllands Politi er vagtcentralen i Horsens, som styrer patruljering og beredskabsopgaver, beredskabsafdelingerne i Nord, Midt og Syd, som er lokaliseret i Horsens, Vejle og Kolding, færdselsafdelingen, der er placeret i Vejle, hundeafdelingen, som er placeret i henholdsvis Horsens og Kolding, specialafdelingen, som har personale på alle 6 politistationer, og efterforskningsafdelingen i Horsens, som varetager større efterforskningsopgaver.

 

Politistationen i Fredericia holder åbent på hverdage mellem 0800-1600 og torsdage mellem 0800-1700. Uden for denne åbningstid varetages politibetjeningen af Fredericia, herunder patruljedækningen, i et tæt samarbejde mellem de forskellige enheder i patruljeområde SYD, som dækker Kolding og Fredericia kommuner. Politipatruljerne kører ud fra politistationerne i Kolding og Fredericia, og modtagelse af anmeldelser samt visitation af disse varetages på politistationen i Kolding. Hertil kommer, at de forskellige sektioner på politistationen i Fredericia – navnlig voldssektionen – efter behov arbejder uden for stationens åbningstid. Det vil bl.a. være tilfældet i forbindelse med særligt målrettede indsatser f.eks. i festmiljøet, hvor andre enheder supplerer den faste politibetjening af Fredericia uden for stationens åbningstid. Endvidere har beredskabet i Sydøstjyllands Politi en specialpatrulje tilknyttet politistationen i Fredericia. Det er endelig, som nævnt ved besvarelsen af spørgsmål nr. 861, muligt at benytte politistationen i Fredericia uden for normal åbningstid, hvis særlige behov tilsiger dette.

 

Sydøstjyllands Politi har oplyst, at politikredsen netop har gennemført den første interne evaluering af den nye organisering af politikredsen. Resultatet af evalueringen, der bl.a. bygger på fokusgruppe-interview med personale ved politiet i Fredericia og evalueringssvar fra ledere og medarbejdere bl.a. ved politiet i Fredericia, analyseres for tiden i Sydøstjyllands Politi med henblik på at identificere de områder, hvor der er behov for at justere organisationen.

 

Sydøstjyllands Politi vil i dette arbejde have fokus på at yde borgerne i politikredsen, herunder borgerne i Fredericia kommune, en fleksibel, serviceorienteret og effektiv politibetjening.

 

Det indgår ikke i planerne at døgnåbne politistationen i Fredericia på ny, idet politikredsen har valgt at anvende personalet til at øge antallet af patruljer fredag og lørdag om aftenen og natten, hvor der erfaringsmæssigt er en mængde politiopgaver på gadeplan.

 

Rigspolitiet skal tilføje, at Sydøstjyllands Politi er blevet organiseret i overensstemmelse med forudsætningerne i politireformloven.

 

Rigspolitiet skal særligt fremhæve, at det vil være forkert – igen – at etablere en døgnåben politistation i Fredericia, idet man herved ville binde en ikke uvæsentlig personaleressource til ”passivt” indendørsarbejde.”

Â